WindowMaster – Aarhusianeren, der puster frisk luft i den globale byggebranche

Da Erik Boyter satte sig i chefstolen hos WindowMaster i 2015 var det med en god mavefornemmelse. Men også med en fornemmelse af, at WindowMaster kunne drives til noget endnu større med de rette strategiske greb. Aarhusianeren, der i 2008, til manges overraskelse, var trådt ud af direktionen, og senere i 2009 af ejerskabet, for familieforetagendet Pressalit, øjnede nemlig hurtigt, at højteknologiske, bæredygtige indeklimaløsninger ville blive særdeles eftertragtede – også internationalt – i den ellers noget konservative byggebranche.

Og han fik ret: både hjemmemarkedet og verdensmarkedet er blevet klar til naturlig ventilation. I løbet af de første fire år har Erik stået i spidsen for etableringen af en afdeling i USA, opbygget en organisation i Norge, og skabt en ledende markedsposition i Schweiz, begge som følge af akkvisitioner.

Men før det kom så vidt, var der dog lige en række interne forhold, der skulle vendes på hovedet.

Dét WindowMaster Erik Boyter mødte, da han startede, havde en solid indtjening i ryggen fra de forgangne år – men ingen vækst. Men det var tydeligt, at det kunne drives til endnu mere – med de rette investeringer og med fornyet, og forstærket, fokus på kerneforretningen.

Erik Boyter konkluderede derfor, at der var behov for gentænkning af strategi og investeringsniveau. Og det var netop disse behov – og det kæmpe potentiale de indebar – der, tilbage i 2015, gjorde WindowMaster interessant for Erik Boyter. Så interessant, at han opkøbte virksomheden fra VKR Holding, ejeren af VELUX, og indsatte sig selv i rollen som administrerende direktør.

Med i bagagen bragte Erik et indgående kendskab til byggebranchen fra sine år i Pressalit og samtidig en god portion international, kommerciel erfaring fra de år, hvor han var udstationeret i Spanien, Frankrig og England i ledende salgsstillinger samt diverse bestyrelsesposter i branchen.

‘Det er algoritmerne, der skaber værdien’

I dag, fire år efter Erik Boyter trådte til, har WindowMaster været igennem en større transformation, der bl.a. har resulteret i to virksomhedsopkøb BSI Integration (N) og Focair (CH)) og et strategiskifte, der har haft til formål at simplificere for at skalere.

Strategiskiftet har indbefattet, at WindowMaster er gået fra at være en entreprenørvirksomhed til at være producent. Før Erik Boyters tid kom kun halvdelen af omsætningen nemlig fra løsninger, som WindowMaster selv havde produceret, mens resten af omsætningen blev drevet af tredjepartsprodukter og fakturerede timer til installationsarbejde. Med ganske få undtagelser kommer omsætningen i dag fra WindowMaster’s egne løsninger, og den nye kurs for virksomheden har frigjort resurser til at investere i nye medarbejdere, marketing – og helt afgørende – nye produktløsninger og teknologi.

“Værdien af virksomheden, og de løsninger, vi leverer, er intelligensen og softwaren. En vinduesmotor er kun interessant, hvis den kan åbne vinduet på hensigtsmæssige tidspunkter og forbedre et indeklima, ofte i store systemer. Det er algoritmerne og de digitale løsninger, der skaber værdi, i dag og i fremtiden” siger Erik Boyter.

Og netop hvad der skaber værdi i fremtiden, er et tema, der interesserer Erik. Af samme grund er han i stigende grad begyndt at interessere sig for, hvordan han sammen med sine medarbejdere kan styrke virksomhedens grønne profil.

“At trække virksomheden i en mere bæredygtig retning er helt naturligt, fordi vi allerede i mange år har leveret bæredygtige løsninger, der er med til at reducere bygningers CO2-udledning ganske markant. Vi lever op til FN Global Compact’s 10 principper, og vi har knækket koden til, hvordan vi kan reducere vores eget plastic-forbrug med op til 50 %. Dér er vi lige nu, men det er jo en mission, der aldrig ophører. Og det skal den heller ikke, for selvfølgelig vil vi gerne bidrage til en renere planet for vores efterkommere – mens vi samtidig styrker vores forretningsgrundlag,” siger Erik Boyter og tilføjer, at der er flere initiativer på vej. Bl.a. skal flåden af firma- og service biler hovedsagelig bestå af non-fossile biler i 2025.

Man kan tage Aarhusianeren ud af Aarhus, men ikke Aarhus ud af Aarhusianeren

På trods af en lang international karriere, har Erik Boyter stadig en stærk tilknytning til fødebyen Aarhus, hvor han voksede op og boede indtil han afsluttede sin bacheloreksamen fra Aarhus Handelshøjskole i 1991. At hjemstavnskærligheden ikke er rustet, blev slået fast med syvtommers søm, da Erik i sommeren 2016 gjorde WindowMaster, der har hovedsæde i Vedbæk nord for København, til koncernpartner for Superliga-klubben AGF. Dels ønskede han at profilere WindowMaster som en moderne og udadvendt virksomhed, der ikke kun har snuden i tekniker-manualerne, og dels var det vigtigt for Erik at bygge videre på de i forvejen tætte bånd, både de personlige og de professionelle, WindowMaster har etableret med Aarhus.

“Aarhus er vigtig for os, og vi har leveret løsninger til nogle af de mest markante bygninger i byen,” sagde han i forbindelse med offentliggørelsen af samarbejdet.

I Aarhus har WindowMaster bl.a. leveret ventilationsløsninger til bl.a. ARoS Kunstmuseum, Moesgaard Museum, Aarhus Kommune og Det nye Universitetshospital i Aarhus (DNU), HauCon A/S og Aarhus Internationale Sejlsports Center m.fl.

Blå Bog for Erik Boyter f. 1967

2015 – : Adm. Direktør for og ejer af WindowMaster

2011-2013: Partner i kapitalfondsselskabet Odin Equity Partners.

2005 til 2010: Bor i England. Træder ud af Pressalit i 2008. Videreuddanner sig med fokus på Private Equity på London Business School og har flere bestyrelsesposter i Danmark.

1998-2008: Direktionsmedlem, COO Pressalit med ansvar for Pressalit Care division

1996-1998: International salgsdirektør, Pressalit

1994 til 1996: Bor i Frankrig, Sales Director i Pressalit, Frankrig

1992 til 1994: Bor i Spanien, salgskonsulent i Pressalit, Spanien

1991-1992: Trainee i Cosme Toda Fabrication Ceramica, Barcelona, Spanien

2017: Executive Program, Singularity University, Mountain View, USA

2009: Executive Studies Programme Private Equity, London Business School

2004 – 2005: Global Executive MBA, IESE, Barcelona

2003: Executive Studies Programme M&A, London Business School

1988-1991: Bachelor i økonomi fra Handelshøjskolen i Århus
…………………………

Bor i Vedbæk

Gift med Pernille. Sammen har de en søn på 19.

Fritidsinteresser: I fritiden er Erik vild med at cykle, og skal i 2019 deltage i cykelløb i USA og Schweitz. Desuden er Erik stor fan af AGF, og ser typisk 10-15 kampe på stadion om året eller streamer dem live hvor end han er i verden

LÆS også: Derfor bør du kigge nærmere på et snedkerkøkken
WindowMaster – Aarhusianeren, der puster frisk luft i den globale byggebranche's Firmaprofil
Cookie-indstillinger