Spjæld – ventilation

Spjæld er mekaniske komponenter, der bruges i ventilations- og HVAC-systemer (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) til at regulere luftstrømmen. De spiller en vigtig rolle i at kontrollere temperaturen, luftkvaliteten og trykket i et bygningssystem. Spjældene kan bl.a. inddeles i indregulerings spjæld, afspærrings spjæld herunder driftsspjæld, røgspjæld, brandspjæld og flere andre

Leverandører af Spjæld til ventilation:

AiRFORCE

Håndværkervej 10
8881 Thorsø
Tlf.: +45 58 58 58 54
E-mail: info@airforce.dk

www.airforce.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Flamkontroll Skandinavisk Försäljning AB

Åkervägen 3
149 45 NYNÄSHAMN, Sverige
Tlf.: +46 8 520 205 00
E-mail: info@flamkontroll.se

www.flamkontroll.se

Se hele vores produktprogram og profil her

GEOVENT A/S

Hovedgaden 86
8831 Løgstrup
Tlf.: 8664 2211
E-mail: salg@geovent.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Klimablock Herning ApS

Teglvænget 23
7400 Herning
Tlf.: +45 97132500
E-mail: info@klimablock.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Klimatek A/S

Fabriksvej 16, V. Lyby
7800 Skive
Tlf.: 97 53 63 22
E-mail: info@klimatek.dk

www.klimatek.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Lindab

Langkær 20
6100 Haderslev
Tlf: +45 73 23 23 23
Email: lindab@lindab.dk

www.lindab.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Nederman Danmark A/S

Ryttermarken 3
3520 Farum
Tlf.: 70200302
E-mail: gert.schytt@nederman.dk

www.nederman.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Toico Ventilation A/S

Toico

Stæremosen 55
3250 Gilleleje
Tlf. +45 3262 2001
E-mail: kontakt@toico.dk

www.toico.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Spjæld til ventilation:

Her er nogle grundlæggende oplysninger om spjæld-typer:

  1. Formål:

    • Spjæld bruges til at justere og regulere luftstrømmen i ventilationssystemer for at opretholde det ønskede klima og komfortniveau i bygninger.
  2. Spjældtyper:

    • Der findes forskellige typer, herunder:
      • Luftspjæld: Bruges til at regulere luftstrømmen i kanaler og ventilationskanaler.
      • Brandsikkerhedsspjæld: Designet til at forhindre spredning af brand og røg gennem ventilationssystemet.
      • Trykspjæld: Anvendes til at opretholde et bestemt trykniveau i systemet.
      • Volumenkontrolspjæld: Bruges til at regulere mængden af luftstrøm, der passerer igennem.
  3. Styringsmetoder:

    • De kan styres manuelt ved hjælp af håndhjul, elektriske aktuatorer eller pneumatiske aktuatorer. De kan også styres automatisk af en bygningens HVAC-styringssystem.
  4. Konstruktion:

    • De er normalt lavet af metal, såsom aluminium eller stål. De kan have lameller, der kan åbnes eller lukkes for at regulere luftstrømmen.
  5. Anvendelsesområder:

    • De anvendes i en bred vifte af industrier og bygningstyper, herunder boliger, kommercielle bygninger, hospitaler, produktionsanlæg og mere.
  6. Vedligeholdelse:

    • Regelmæssig vedligeholdelse af dem er vigtig for at sikre, at de fungerer korrekt og opretholder systemets effektivitet. Dette kan omfatte rengøring, smøring og justering af spjældene.

Spjældene er afgørende for effektiviteten og funktionen af ventilations- og klimaanlæg, da de giver mulighed for præcis kontrol over luftstrømmen og dermed bidrager til komforten og energieffektiviteten i bygningen.


Lindab – Bluetooth-ventilation er næste skridt mod mere bæredygtige bygninger




Trådløst styrede ventilationsspjæld og ultralydsmåling baner vejen for fremtidens ventilation. Lindabs forsøg på at nytænke teknologien skaber allerede begejstring blandt både installatører og forbrugere.

Nogle gange sker det, at en idé, som de færreste egentlig havde bedt om, bliver ekstremt populær. Det er tilfældet for Lindabs Bluetooth-kontrollerede ventilationsspjæld Ultra BT – det første ventilationssystem i Norden, som styres via Bluetooth. I hvert fald hvis man spørger Kjellerup Ventilation.

Da den silkeborgensiske virksomhed skulle renovere sit nye domicil, besluttede de at afprøve Lindabs trådløse VAV-spjæld, som kan styres af både forbrugere og installatører med app’en One-Link. Beslutningen fremkaldte i første omgang en let rynken på næsen hos Kjellerup Ventilation. Men skepsissen blev hurtigt erstattet af et smil på læben.

– Jeg var lidt i tvivl, om det nu ville fungere, men jeg må bare erkende, at det var der ingen grund til. Det har opfyldt et behov, som vi ikke vidste, vi havde. Det er bare rigtig godt tænkt, det dér, siger Lars Gerner Skovdal, projektchef hos Kjellerup Ventilation, som installerer ventilationssystemer i hele landet.

Bygningsreglementet kalder på nye løsninger

Ventilationsanlæg har i lang tid sakket bagud i jagten på at opfylde branchens skærpede energikrav til nye bygninger. Mange gammeldags spjæld kan kun regulere luftmængden ned til 30 procent, og de indbyggede målekors skal tilses årligt. Samtidig er det blevet populært at gemme ventilationen væk bag et Troldtekt loft. Ulempen ved at have et ventilationssystem bag loftet er imidlertid, at loftet skal tages ned, hver gang ventilationssystemet skal indstilles og vedligeholdes.

På hovedkontoret hos Kjellerup Ventilation er ventilationen også gemt væk bag loftet. Men hvor det normalt er nødvendigt at finde skruemaskiner, stiger og afdækning frem for at indstille ventilationen, kan det nu klares over en app.

Her kan luftgennemstrømningen styres fra 0 til 100 procent og alt fra CO2 til temperatur måles via et VAV-spjæld med ultralydssensor, som er langt mere holdbar og vedligeholdelsesfri end enheder med målekors. Ultralydssensoren betyder også, at installatøren ikke længere skal tænke over respektafstande og turbulens, da der kan kompenseres for det i app’en. Dermed kan systemet installeres på mindre plads.

Da 30 procent af energiforbruget i mange bygninger stammer fra ventilation, bevirker alle disse fordele, at løsningen skaber et mere bæredygtigt byggeri.

– Som bygningsreglementet udvikler sig lige nu, er vi nødt til at hoppe med på teknologibølgen. Teknologien er blevet så god, at jeg stoler fuldt og helt på systemet – og det er vigtigt for en gammeldags type som mig. Som teknikere kan vi nu bedre stå på mål for, at vi holder os inden for reglementet, fordi vi kan monitorere det hele tiden, siger Lars Gerner Skovdal.

Tid er penge

Kjellerup Ventilation er nu begyndt at tilbyde Ultra BT til mange af deres kunder rundt omkring i landet. Salgsprocessen foregår med alle ovenstående argumenter, men også internt simplificerer systemet processen for installatørerne. Både under og efter installation.

– Systemet sparer os rigtig meget tid på indregulering. Og tid er som bekendt penge. Samtidig er det en fordel for vores kunder, fordi de selv kan klare driften uden at ringe til en tekniker. Så selvom indkøbsprisen er højere end for gammeldags ventilationssystemer, vil det tjene sig hjem igen i løbet af få år, siger Lars Gerner Skovdal, som dagligt nyder gavn af kunne styre deres eget trådløse system:

– Der vil altid være nogen på kontoret, der lige vil have lidt mere luft, der er koldere eller varmere. Det kan jeg nemt imødekomme med app’en. Og det samme kan vores kunder. 

Made in Denmark

Rent teknisk fungerer Ultra BT på den måde, at Bluetooth-modtageren på Ultra BT VAV-spjældet kommunikerer med rumfølere i udvalgte zoner. Reguleringen kan derefter styres fra app’en. Det hele kører over Bluetooth-forbindelsen, hvilket minimerer kabeltrækket og installationstiden.

Løsningen er udviklet over flere år på Lindabs egne udviklingsafdelinger i Sverige og Farum. Og de fysiske produkter produceres på Lindabs faciliteter i Haderslev. Der er altså tale om dansk design og produktion, hvilket har været en prioritet for Lindab.

– Til at starte med var det trådløse setup egentlig kun tiltænkt installatøren, men i takt med at vi fandt ud af, hvor effektivt Bluetooth fungerer, har vi udvidet teknologien til, at den helt almindelige forbruger kan benytte det til at skabe et bedre indeklima, siger Claus Kristiansen, salgsingeniør hos Lindab.

Han pointerer, at systemet også kan kobles på et CTS-anlæg, så alle rumdata kan kontrolleres fra centralt hold. Eksempelvis af en varmemester i et lejlighedskompleks. Det skaber stor tilfredshed for mange kunder i forskellige slags bygninger.

 – Vi har en del projekter, hvor Ultra BT er faldet i god jord, og vi fornemmer faktisk, at det trådløse har fået overtaget ude på markedet. Derfor er vi også i gang med at udvikle flere trådløse ventilationsprodukter. Vi stopper ikke her, siger Claus Kristiansen.

Fakta om Ultra BT

  • Ventilationen styres via en app på telefonen
  • Kan reducere energiomkostninger i kontorbygninger med 73 procent
  • Tilbagebetalingstid på omkring fem år
  • Måling og regulering af luftmængder ned til 0,2 m/s

Vi har travlt hos Weiss




Vi er gået i gang med en større revision hos en rigtig god kunde i Holland.

Udskiftning af rustfri Quench-rør, reparation af posefilter, udskiftning af spjæld i ECO og reparation af risten.



Cookie-indstillinger