Plastrør

Plastrør er et almindeligt anvendt materiale inden for rørsystemer til transport af væsker og gasser i en række forskellige industrier og applikationer. Disse rør er fremstillet af forskellige typer plastmaterialer, såsom polyethylen (PE), polypropylen (PP), polyvinylchlorid (PVC) og polyethylen terephthalat (PET), blandt andre.

Leverandører af og viden om Plastrør:

DANIA Plast A/S

Fabriksvej 10
Postboks 36
7800 Skive
Tlf.: 97 58 40 55
E-mail: dania@dania.dk

www.dania.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Deigaard Plast ApS

Blomstervej 3
8381 Tilst
Tlf.: +45 86246600
E-mail: info@deigaardplast.dk

www.deigaardplast.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Gibo Plast A/S

Ferrodanvej 14
Postboks 87
6900 Skjern
Tlf: 87 82 87 00
E-mail: post@gibo.dk

www.gibo.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Nordisk Plast

Virkevangen 80, Assentoft
8960 Randers SØ
Tlf.: 86484811
E-mail: salg@nordiskplast.dk

www.nordiskplast.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Peter Meyer A/S


Foldagervej 7
4623 Lille Skensved
Tlf.: 56 56 20 38
E-mail: post@meyer-as.dk

www.meyer-as.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Plastsnedkeriet ApS

Thrigesvej 12
8600 Silkeborg
Tlf.: 86 82 50 01
E-mail: mail@plastsnedkeriet.dk

www.plastsnedkeriet.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Plastrør:

Plastrør tilbyder flere fordele i forhold til traditionelle materialer som metalrør, herunder:

  1. Korrosionsbestandighed: Plast rør er generelt modstandsdygtige over for korrosion forårsaget af kemikalier, fugtighed og andre miljømæssige faktorer, hvilket gør dem velegnede til anvendelser i aggressive eller korrosive miljøer.
  2. Letvægt: Sammenlignet med metalrør er plast rør ofte lettere, hvilket gør dem lettere at håndtere, transportere og installere. Dette kan bidrage til at reducere omkostningerne og tidsforbruget ved installationsprocessen.
  3. Holdbarhed: Plastrør er normalt holdbare og har en lang levetid under normale driftsforhold. De kan modstå belastninger, tryk og temperaturudsving, hvilket gør dem velegnede til anvendelser i både indendørs og udendørs miljøer.
  4. Fleksibilitet: Nogle typer plastrør, såsom fleksible PE- eller PVC-rør, tilbyder en vis grad af fleksibilitet, hvilket gør dem velegnede til installationer, hvor der kræves bøjninger eller kurver i rørsystemet.
  5. Modstandsdygtighed over for kemikalier: Plastrør kan være modstandsdygtige over for en række kemikalier, hvilket gør dem velegnede til anvendelse i industrier, hvor der kræves transport af korrosive eller aggressive væsker eller gasser.

Plast rør findes i forskellige størrelser, tykkelser og konfigurationer for at imødekomme forskellige applikationsbehov og driftsbetingelser. De anvendes bredt inden for områder som vandforsyning, kloaksystemer, gasdistribution, industrielle processer, landbrug og byggeri.

Plastrør - Ved anvendelse af kalibreret polyurethanrør i pneumatiske installationer opnås optimal fleksibilitet. Bøjningsgraden er minimal hvilket er vigtigt ved kompakte installationer hvor pladsen er trang. Røret er velegnet til push-in fittings


Danmarkshistorie – Spildevandsrør med genanvendt PVC er nu lagt i jorden




Spildevandsrør med op til 70% genanvendt PVC er blevet nedlagt i en ny udstykning i Lemvig. De klimabesparende rør er resultat af et samarbejde mellem forsyning, plastrørsproducent og PVC-branchens indsamlingsordning. Projektet viser, at de høje nordiske kvalitets- og miljøkrav til plastrør ikke er nogen hindring for at bruge genanvendt PVC i nye rør.

Leverandører af afløbsregulatorer

Klimatorium, Lemvig Vand, plastrørsproducenten Nordisk Wavin og PVC-branchens genanvendelsesordning WUPPI er nemlig gået sammen for at bevise, at det er muligt at bruge genanvendt PVC i nye rør og samtidig bibeholde de høje nordiske kvalitets- og miljøkrav.

I februar 2023 blev de første genanvendte PVC-rør lagt i jorden som en del af byggemodningen ved et nyt sommerhusområde i Gjellerodde, der ligger i det nordlige Lemvig. Nedsættelsen af de resterende spildevandsrør fortsætter hen ad måneden og vil efter tilslutning til kloaknettet blive monitoreret af Lemvig Vand under faktisk brug.

Genanvendte rør halverer CO2-udledningen

Nye spildevandsrør laves normalt af 100% ny PVC-plast, men det er lykkedes at producere afløbsrør med 70% genanvendt PVC uden at gå på kompromis med de nordiske kvalitetskrav. Den høje andel genanvendt plast giver en markant CO2-besparelse på 50% i forhold til gængse rør.

Rørene, der er produceret til Lemvig, stammer dels fra rørstumper, der er blevet tilovers ved installation, dels af rør, der på en eller anden måde er blevet beskadiget. Affaldet er indsamlet af WUPPI A/S, som er den danske indsamlingsordning for hård PVC.

Ved at bruge mindre PVC i produktionen af rør skabes mindre ressourceforbrug og klimabelastning til følge. Denne besparelse vækker glæde hos direktør i Lemvig Vand, Lars Holmegaard Nørgård:

– Det er afgørende, at vi bidrager til at plastaffald får nyt liv, så vi kan mindske trækket på klodens ressourcer. Vi er som forsyning utroligt stolte over at lægge jord til de cirkulære PVC-rør og tror på, at de kan skabe en ny standard for fremtidens rør.

Skarpe krav til plastrørsystemer i Norden

I Norden har vi særligt høje kvalitetskrav til plastrørsystemer. Kravene, som er samlet i Nordic Poly Mark, sikrer konsekvent høj kvalitet, problemfri installation, mindst 100 års levetid og trejdepartskontrol. For at leve op til kravene, har plastrørsproducenter hidtil været nødsaget til at kun anvende ny plastik.

Det nye fælles projekt mellem Lemvig Vand, plastproducenten og PVC-branchens indsamlingsordning demonstrerer imidlertid, at det er muligt at fremstille PVC-rør med genanvendt materiale, der opfylder kvalitetskravene i Nordic Poly Mark: Testresultater dokumenterer, at det genanvendte rør har lige så høj kvalitet som rør af 100% nyproduceret PVC.

Rørene er produceret af Nordisk Wavin i Hammel, der er en af WUPPIs stiftende aktionærer. Wavin har også sørget for at teste rørene i henhold til de særlige nordiske kvalitetskrav.

– Øget brug af genanvendt plast er den vej vi skal som virksomhed og som samfund. Dette projekt kan forhåbentlig overbevise markedet om, at rør med genanvendt PVC er lige så gode som kloakrør produceret af 100% jomfruelig PVC, fortæller produktchef Thomas Høst-Madsen fra Nordisk Wavin.

Dansk særregel blokerer fortsat for at genanvende alt PVC

Indtil 2002 var det normal praksis for plastproducenter at anvende små mængder af bly som såkaldt stabilisator i PVC-rør. Ud fra et forsigtighedsprincip valgte Danmark kun mod dispensation at tillade brugen af genanvendt PVC med bly.

Med denne særregel har det været en vigtig faktor at sikre, at det indsamlede affald og de genanvendte rør var fra en nyere dato. Samtidigt har man i projektet valgt, at alle genanvendte rør bliver testet for bly af en tredje part.

En EU-forordning er dog på vej, som formentlig fra sommeren 2023 vil muliggøre at genanvende blyholdigt PVC som inderkerne i afløbsrør og andre specifikke produkter – med den betingelse, at det ikke eksponeres til mennesker eller miljø.

Med den nye EU-forordning vil det blive muligt at genanvende endnu flere rør, og derved undgå brug af jomfruelig plast:

- Forordningen åbner for at frigøre de cirkulære potentialer i alle PVC-rør, som ikke længere er i brug. Forordningen har været længe undervejs, men det er nu videnskabeligt bevist, at genanvendelse er den mest miljørigtige måde at håndtere blyholdigt PVC på, fortæller direktør i WUPPI A/S Knud Jensen.

Projektet udstilles i Klimatorium i Lemvig

Projektet er en udløber af VUDP-projektet Plastrør til fremtidens forsyningsledninger, hvor PP- og PE-rør produceret med genanvendt fiskenet blev lagt i jorden ved boligområet Søkig i Lemvig i foråret 2022.

En rørstump af de nye PVC-rør indgår allerede i udstillingen om genanvendt plast på Klimatorium i Lemvig, som er Danmarks internationale klimacenter. Senere i 2023 vil projektet desuden blive præsenteret i København på LOOP Forum og i Plastindustriens pavillon i forbindelse med verdenskongressen for arkitekter, samt på verdens førende kongres for plastrør, Plastic Pipes XXI i Florida, USA.


Wavin i Danmark fejrer 65 år med rørsystemer




Den 15. maj kunne Wavin i Danmark fejre 65 år som leverandør af plastrørsystemer. Der er løbet meget vand gennem rørene siden stiftelsen i 1957, og ifølge ledelsen kommer fremtiden til i høj grad at stå i klimaets tegn: Grønne byer, digitale løsninger til infrastrukturen, genanvendelse af plast og bæredygtigt byggeri er på tegnebrættet.

Tillad os at skrue tiden tilbage til 1950’erne. Tilbage til dengang, hvor et plastrør var noget af det mest revolutionerende i byggebranchen, og hvor rørføring i netop dét materiale begyndte at vinde indpas. Den hollandske plastrørsfabrikant Wavin var hoppet med på bølgen som ultimativ frontløber på PVC-plastrør til drikkevand. Og den 15. maj 1957 åbnede man fabrik i Danmark.

Adressen blev Helsingforsgade i smilets by Aarhus, hvilket blev startskuddet til Wavin i Danmark, som nu fejrer 65-års jubilæum.

Fra enkelt prøveordre til produktion på 20.000 ton
Wavins begyndelse tager afsæt i en prøveordre på PVC-rør lagt af adm. direktør for vandforsyningen i Odense, G.O Andrup, i 1956. Gennem ham kommer Wavin hurtigt i kontakt med Dansk Prodor Glas Handelsselskab i København, som viser interesse i et samarbejde.

Med en aktiekapital på 40.000 kr. bliver grundstenene til Wavin for alvor lagt. Men plastrørsmarkedet var endnu beskedent i 50’ernes Danmark, og man beslutter kun at producere el-rør fra en enkelt maskine, mens vandrørene importeres fra Holland.

Hurtigt oplever Wavin dog en efterspørgsel på vandrørene, flere maskiner bliver installeret, og nu er produktionen for alvor i gang. I 1970 var produktionen på 10.000 ton – i dag er produktionen signifikant højere.

I 2005 opkøbte Wavin PR-Teknik i Horsens for at udvide forretningen til at levere til både VA- og VVS-branchen for på den måde at favne vandets vej under jorden samt i bygninger.

- Wavin har gennemgået en fantastisk udvikling fra en lille fabrik til markedsledende spiller. Vi er meget glade for og beærede over at kunne fejre 65 år med rørsystemer på dansk grund. Gennem vores 65 års erfaring med innovative løsninger til den danske byggebranche har vi i al beskedenhed bevist, at vi er en fremsynet virksomhed med mange nye produktudviklinger på CV’et, lyder det fra Michael Schuster, der er vicedirektør for Wavin i Nordvesteuropa og adm. dir. i Wavin Danmark. Han fortsætter:

- Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden vores dygtige medarbejdere, som hver dag – helt tilbage fra grundlæggelsen i 1957 – yder en utrolig flot indsats. I Wavin er vi én stor familie, og vores gejst, dynamik og sammenhold betyder alt for, hvor vi står nu.

Klimaforandringer gør arbejdet vigtigere end nogensinde
Meget har altså ændret sig for Wavin, der i dag har knap 2.500 vareførte lagernumre og over 375 patenter. Men én ting er sikker: Arbejdet med at skabe sunde, bæredygtige miljøer står og har længe stået øverst på virksomhedens to do-liste:

- I Wavin sætter vi høje standarder, når det kommer til bæredygtighed. Det mener vi, at vi med vores forretningsområder indenfor blandt andet drikkevand, indeklima, afløbssystemer og spildevand er forpligtet til. Både Danmark og resten af verden står overfor enorme udfordringer med klimaforandringer og ressourceforbrug. Så man kan roligt sige, at vores 65-års jubilæum markerer et incitament til fortsat at arbejde dedikeret med bæredygtighed, forklarer Henrik Falck, der i november 2021 tiltrådte som Wavin Danmarks nye salgsdirektør.

Han forklarer videre, at man på produktsiden vil arbejde med innovative løsninger til gavn for fremtidige generationer:

- Vi kigger blandt andet på nye indeklimaløsninger, som kan bidrage til et reduceret energiforbrug, genanvendelse af regnvand, køling af bygninger og øget komfort. Nøgleordene er effektiv vandforsyning, bedre sanitet, grønne og mere modstandsdygtige byer samt bæredygtigt byggeri fra start til slut.

Wavin i Danmark er en del af den mulitnationale Wavin og Orbia-koncernen. I Danmark er mere end 300 folk beskæftiget og hovedsæde er i Hammel med et samlet areal på 260.000 kvm. Fabrikken består i dag af fire individuelle fabrikker med ekstrudering, sprøjtestøb, rotationsstøb/håndlavet og en VVS-enhed til gulv- og fjernvarme



Cookie-indstillinger