PCB layout

PCB Layout – Designprocessen bag elektroniske kredsløb

PCB layout står for det engelske term Printed Circuit Board. Det kan populært siges at være IT-mæssig magi, som bringer elektroniske kredsløb til live. Man kan reelt kun have et fysisk trykt kredsløb ved hjælp af Print layout, altså som Printed (trykt) Circuit Board.

PCB layout, også kendt som printplade-layout eller kredsløbskort-layout, refererer til den proces, hvor komponenter og elektriske forbindelser bliver placeret og forbindelserne bliver rute på en printplade (PCB – Printed Circuit Board). Print layout er en kritisk fase i designet af et elektronisk kredsløb og er afgørende for, hvordan kredsløbet fungerer korrekt og pålideligt.

Leverandører af PCB layout:

BJM Elektronik ApS

Ved Klædebo 18
2970 Hørsholm
Telf.: 45 57 15 22
E-mail: tb@bjm.dk

www.bjm.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

BTTB Elektronik ApS

Gørtlervej 3D
7600 Struer
Tlf.: 93 10 21 05
E-mail: kontakt@bttb.one

www.bttb.one

Se hele vores produktprogram og profil her

EKTOS A/S

Farvervej 35
8800 Viborg
Tlf.: +45 7070 1499
E-mail: info@ektos.net

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Prevas A/S

Hedeager 3, 8200 Århus,
Lyskær 3EF, 2730 Herlev
Niels Jernes Vej 14, 9220 Aalborg
Tlf.: 33 15 90 90

email: info@prevas.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om PCB layout:

Når et kredsløb designes, oprettes en skematisk tegning, der viser komponenterne og deres forbindelser. Derefter tager PCB-designeren denne skematik og omsætter den til et layout på en PCB.

Selve processen omfatter følgende trin:

  1. Komponentplacering: PCB-designeren placerer elektroniske komponenter, såsom modstande, kondensatorer, chips, transistorer osv., på printpladen. Placeringen skal tage hensyn til den optimale layout-layout og sikre, at komponenterne ikke forstyrrer hinanden.
  2. Forbindelsesrouting: Efter komponenterne er placeret, skal de forbindes med spor på PCB'en for at skabe elektriske forbindelser mellem dem. Sporene er metalbaner (typisk kobber) på printpladen, der leder elektriske signaler mellem komponenterne og mellem forskellige sektioner af kredsløbet.
  3. Signaldifferensialer og impedanskontrol: I mere avancerede kredsløb er det vigtigt at kontrollere signalparret differensialer og impedanser for at sikre signalintegritet og minimere elektromagnetisk interferens (EMI).
  4. Grounding og potentialudligning: PCB-layoutet skal også omfatte jordforbindelser og potentialudligning for at sikre sikker og stabil drift af kredsløbet.
  5. Sporbredder og afstande: PCB-designeren skal bestemme den rette sporbredde og afstand mellem spor for at håndtere den nødvendige strøm og spænding uden at forårsage problemer som kortslutninger eller elektromagnetisk interferens.

Når PCB-layoutet er færdigt, sendes filerne til produktion, hvor den faktiske printplade fremstilles ved at ætse spor på et isolerende substrat. Efter fremstillingen bliver komponenterne monteret på PCB'en, og den elektroniske enhed er klar til test og brug.

Et veludført layout er afgørende for at opnå en pålidelig og effektiv funktion af det elektroniske kredsløb. Det skal opfylde designspecifikationer, sikre korrekt signalintegritet og minimere elektromagnetisk interferens for at opnå en optimal ydeevne af det elektroniske produkt.


Teknologisk Institut – Printet elektronik-hub åbner op for virksomheder




Europa skal være førende inden for innovation og ny teknologi. Det understøtter en international printet elektronik-hub med Teknologisk Institut i spidsen. Lige nu kan 10 virksomheder få et gratis udviklingsforløb.

Teknologisk Institut vil hjælpe industrien med at udvikle fremtidens smart products. Omdrejningspunktet er printet elektronik – en teknologi, der gør det muligt at printe elektrisk ledende baner på stort set alle overflader. Ved at integrere fx sensorer og antenner i produkter, der ellers ikke har smarte funktionaliteter, bliver det muligt at udvikle nye produkter inden for bl.a. medico, wearables, logistik og byggeri.

– Vi står i spidsen for den europæiske hub LEE-BED. Her stiller vi sammen med Europas førende forskningsinstitutter kompetencer og faciliteter inden for printet elektronik til rådighed for industrien. Målet er at styrke europæiske virksomheders konkurrenceevne gennem nye teknologier, inden vi bliver overhalet af Asien og USA, siger Zachary Davis, sektionsleder på Teknologisk Institut.

10 virksomheder får gratis udviklingsforløb
LEE-BED startede op i 2019, og de europæiske institutter er nu klar til at åbne dørene for virksomhederne. Der er afsat 80 millioner kroner til initiativet, og lige nu kan 10 virksomheder få adgang til hubben helt gratis.

– Virksomhederne kan afprøve nye teknologier uden at foretage store investeringer og løbe en økonomisk risiko i startfasen. På Teknologisk Institut fungerer vi som single entry point og formidler kontakten til de forskningsinstitutter – inklusiv os selv – der bedst kan hjælpe virksomheden i mål med deres innovation. Herefter får kunden adgang til udstyr og ekspertise fra institutterne, der giver sparring fra prototype over pilotproduktion til produktion i fuld skala, siger Zachary James Davis.

Stærk konkurrence fra Asien og USA
I Asien og USA er det udbredt, at elektriske komponenter bliver printet på specielle industri-printere. Via inkjet- og aerosol-teknologi printer de meget fine lag på bøjelige materialer som folie, papir og tekstiler. Det åbner op for helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter.

– Den teknologi vil vi udbrede i Europa. I LEE-BED har vi allerede samarbejdet med smykkegiganten Swarovski, der nu kan printe touch-sensorer og LED-belysning i deres krystaller, som kan indgå i tøj og interiør. Vi har også udviklet prototyper på IoT-løsninger og smart packaging for ACCIONA og Grafietic. Med vores udstyr og kompetencer kan vi give virksomhederne direkte adgang til viden og faciliteter. På den måde kan vi accelerere implementeringen af printet elektronik i Europa, siger Zachary Davis.

Lave omkostninger og optimeret produktion
Teknologisk Institut har arbejdet med printet elektronik siden 2016 og er især stærke inden for udvikling af strømledende blæk på nanokobber og nanosølv. Samtidig råder instituttet over avancerede printere.

– Vi har stor viden om, hvordan printet elektronik kan indgå i eksisterende eller nye produkter, og hvordan man kan forkorte processen fra ide til masseproduktion. Med printet elektronik kan virksomhederne optimere produktionen, nedbringe omkostninger og blive mere konkurrencedygtige og udviklingsparate, siger Zachary Davis.

Event for interesserede virksomheder
LEE-BED-konsortiet holder webinar for interesserede virksomheder 17. juni. Her fortæller de forskellige partnere om konceptet bag LEE-BED, og hvordan man som virksomhed kan deltage i et udviklingsforløb.

Virksomheder, der ikke har mulighed for at deltage, kan kontakte Zachary Davis for at komme i betragtning til et udviklingsforløb.


SOLECTRO – Bliv din egen PCB-leverandør




Med LPKFs nye allround PCB-kortfræser ProtoMat S104 passer som et bordsystem i ethvert udviklingsmiljø og dækker hele spektret af applikationer fra analog til RF.  

Let at bruge og let at komme i gang
LPKFs ProtoMat S104 er sensorstyret, materialets og kobbertykkelsen måles automatisk og muliggør præcis beregning af den ønskede fræsedybde. ProtoMat S104 er udstyret med 20 værktøjsstillinger og ændres automatisk til tilsvarende værktøjer under produktionsprocessen.

Afhængig af indgrebets dybde genererer de koniske fræser forskellige isoleringskanaler. Den automatiske justering af fræsebredden sikrer også, at fræsekonturen har en konstant og korrekt bredde. Hvis det er nødvendigt, kan den integrerede dispenser derefter helt tilføje loddepasta til loddepuder.

Bliv din egen leverandør, spar tid og beskyt dine ideer internt



Cookie-indstillinger