Brændselsceller

Brændselsceller er elektrokemiske enheder, der omdanner den kemiske energi fra brændstoffer direkte til elektrisk energi og termisk energi uden at forbrænde brændstoffet. De er en form for bæredygtig energiteknologi, der tilbyder en renere og mere effektiv måde at producere elektricitet på i forhold til traditionelle forbrændingsprocesser.

Leverandører af og viden om Brændselsceller:

Dan-Transducer ApS

Jomfruløkken 2
8930 Randers NØ
Tlf.: +45 8642 5600
E-mail: info@dan-transducer.com

www.dan-transducer.com

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Brændselsceller:

En typisk brændselscelle består af to elektroder (anode og katode) adskilt af en elektrolyt. Brændstoffet leveres til anoden, hvor det reagerer med en katalysator og opdeles i positive ioner (positivt ladede atomer) og elektroner. De positive ioner bevæger sig gennem elektrolytten til katoden, mens elektronerne strømmer gennem en ekstern kreds og producerer elektricitet. Ved katoden kombineres positive ioner, elektroner og ilt for at danne vand og/eller andre biprodukter, afhængigt af typen af brændsel og celle.

Der er forskellige typer brændselsceller, og de klassificeres ofte efter den type brændstof, de bruger, samt elektrolyttens natur. Nogle af de mest almindelige typer omfatter:

  1. PEM-brændselscelle (Proton Exchange Membrane Fuel Cell): Bruger en fast polymer elektrolyt og typisk brint som brændstof. De er velegnede til transportapplikationer, bærbare enheder og stationære strømforsyningssystemer.
  2. SOFC-brændselscelle (Solid Oxide Fuel Cell): Bruger en fast metaloxid elektrolyt, og de er velegnede til højtemperaturanvendelser som kraftværker og decentraliserede energisystemer.
  3. MCFC-brændselscelle (Molten Carbonate Fuel Cell): Bruger en smeltet carbonat elektrolyt og er velegnede til store kraftværker.
  4. AFC-brændselscelle (Alkaline Fuel Cell): Bruger en alkalisk elektrolyt, og de blev tidligere brugt i rumfartsapplikationer.

Fordelene ved brændselsceller inkluderer høj energieffektivitet, lavere CO2-udledning i forhold til forbrændingsprocesser, lavt støjniveau, og deres evne til at producere elektricitet kontinuerligt så længe brændstoffet leveres. De anvendes i forskellige applikationer, herunder transport, kraftværker, backup-strømforsyning, bærbare enheder, rumfart, og mere.

Selvom brændselsceller har mange fordele, er der også udfordringer, der skal overvindes, såsom omkostninger, brændstofinfrastruktur og holdbarhed. Ikke desto mindre er brændselscelleteknologien under konstant udvikling og forventes at spille en vigtig rolle i overgangen til mere bæredygtige energisystemer.

Brændselsceller er transducere, som laver elektricitet ved en kemisk reaktion af brint, metan eller metanol med ilt. Den kemiske reaktionsmetode i brændselsceller gør at den teoretiske og i mange tilfælde også praktiske virkningsgrad af omsætning fra kemisk energi til elektrisk energi er væsentligt højere end kraftvarmemaskiner.


SerEnergy tilbyder nu biometanol i virksomhedens brændselsceller




For få dage siden ankom en forsendelse på 20 tons biometanol til SerEnergys anlæg i Aalborg. Dette markerer starten på en ny æra, hvor SerEnergy vil kunne tilbyde grøn metanol som et tilvalg i virksomhedens produktion, kvalifikationstest og produktportefølje til kunder verden over.

Forsendelsen blev leveret af Nordic Green og er den første af mange, idet SerEnergy forventer, at biometanol vil være en blivende tilføjelse til produktporteføljen på linje med virksomhedens nuværende metanolvarianter.

SerEnergy-brændselsceller, der er en miljøvenlig energiteknologi, drives af metanol – og altså nu med mulighed for anvendelse af grøn metanol. Når SerEnergy-brændselsceller drives af grøn metanol, reduceres CO2-udledningen markant. Der er forskellige måder at frembringe grøn metanol på, hvoraf biometanol er en meget anvendelig metode, da den passer perfekt til anvendelse i brændselsceller på grund af let tilgængelighed, høj specifik energi og nem lagring og transport.

”Med biometanol i vores portefølje er vi et stort skridt nærmere realiseringen af SerEnergys vision”, siger udviklingsdirektør hos SerEnergy, Morten Hougaard Sørensen. ”Biometanol i brændselsceller fra SerEnergy er ikke længere en fremtidsvision men virkelighed, og vi er glade for nu at have biometanol tilgængelig på vores Aalborg-site, både til anvendelse i kvalifikationstest og produktion og klar til salg til vores globale kunder”, afslutter han.

”Hos Nordic Green er vi stolte af at træde til som SerEnergys første leverandør af biometanol. Vi ser mange muligheder inden for biometanol til brændselsceller, men også inden for andre industrier. I løbet af de seneste årtier er metanol blevet brugt som brændstof i en række anvendelsesområder, og vi oplever et marked med betydelig vækst, både hvad angår udbud og efterspørgsel. Biometanol udgør et betydningsfuldt valg og middel til at opfylde de globale mål om reduktion af CO2-udledning”, siger Bo Gleerup, administrerende direktør og medstifter af Nordic Green.



Cookie-indstillinger