Velfærdsteknologiske hjælpemidler

Velfærdsteknologiske hjælpemidler

Velfærdsteknologiske hjælpemidler anvendes til at hjælpe personer med forskellige typer funktionsnedsættelser som f.eks. demens. Disse typer hjælpemidler findes i et bredt spektrum, både inden for kommunikation og sikkerhed, og har blandt andet til formål at kompensere for besværligheden ved hukommelsestab og manglende stedsans. Hjælpemidler kan eksempelvis være tryghedsalarmer eller elektroniske kalendere.

Leverandører af Velfærdsteknologiske hjælpemidler:

 

Ansnei

Klostermosevej 140
3000 Helsingør
Tlf.: 82 13 40 22
E-mail: support@ansnei.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Falck Danmark A/S

Sydhavnsgade 18
2450 København SV

web

Se hele vores produktprogram og profil her

KiiltoClean A/S

Frederik Plums Vej 2
5610 Assens
Tlf.: 64 71 21 12
E-mail: info.dk@kiilto.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Stella Care ApS

Kalkbrænderiløbskaj 6A, 1. TV
2100 København Ø
TLF: 42 42 90 60
E-mail: info@stellacare.dk

www.stellacare.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden:

Velfærdsteknologiske hjælpemidler er teknologiske løsninger designet til at understøtte og forbedre borgernes livskvalitet og selvstændighed. Specielt ældre og personer med nedsat funktionsevne. Disse hjælpemidler spænder bredt og omfatter enheder som sensorer, intelligente hjemmestyringssystemer, telemedicinske apparater og robotteknologi. Formålet med hjælpemidler er at muliggøre længere selvstændighed og øge trygheden i eget hjem. Dette gøres ved at overvåge helbredstilstanden og yde støtte ved behov. Eksempler inkluderer faldsensorer, der registrerer uheld og sender beskeder til pårørende eller sundhedspersonale, samt intelligente medicindispensere, der sikrer korrekt medicinindtag. Ved at integrere teknologi i velfærdssystemet kan samfundet bedre imødekomme behovene hos en aldrende befolkning og personer med forskellige handicaps, samtidig med at ressourcer optimeres og plejeindividualiseres. Dette skaber et mere bæredygtigt og omsorgsfuldt samfund, hvor teknologien fungerer som en støttende og forbedrende faktor i menneskers daglige liv.

Velfærdsteknologiske hjælpemidler udgør en nøglekomponent i moderne sundheds- og omsorgsstrategier ved at integrere avanceret teknologi for at imødekomme komplekse udfordringer. Disse hjælpemidler stræber efter at skabe et mere inkluderende samfund, hvor borgere kan opretholde deres selvstændighed, uanset alder eller helbredsmæssige udfordringer. Sensorer og intelligent hjemmeautomatisering tillader monitorering af vitale parametre som bevægelse, temperatur og medicinindtag. Telemedicinske løsninger muliggør fjernovervågning og konsultationer, hvilket reducerer behovet for fysisk tilstedeværelse og forbedrer adgangen til sundhedspleje. Robotteknologi, herunder plejerobotter, assisterer med daglige opgaver og aflaster plejepersonalet. Dette skaber ikke blot mere effektive sundhedssystemer, men understøtter også den enkeltes livskvalitet ved at skabe et trygt og tilpasset miljø. Velfærdsteknologiske hjælpemidler udgør dermed en integreret del af fremtidens omsorgslandskab, der kombinerer teknologisk innovation med omsorgsfuld og individuel støtte


Teknologisk Institut: Nu skal arbejdsmiljøet med ny velfærdsteknologi undersøges




Der er ikke tilstrækkelig viden om, hvordan ny velfærdsteknologi påvirker arbejdsmiljøet for de ansatte på danske plejecentre. Det skal Teknologisk Institut nu undersøge.

Hvordan påvirker stigende brug af velfærdsteknologi i de danske plejecentre arbejdsmiljøet for medarbejderne? Det skal Teknologisk Institut nu undersøge ved en bred rundspørge og analyse på en række plejecentre.

Velfærdsteknologi kan være alt fra avancerede digitale teknologier som fx sensorgulve, spiserobotter og forskellige apps, men også toiletter med skylle- og tørrefunktioner, loftlifte og gardinautomatik – og meget andet.

- De nye teknologier ændrer også arbejdsgangene på plejecentrene, og det påvirker arbejdsmiljøet. Potentielt kan velfærdsteknologi give mere luft og overskud for medarbejderne, som så kan bruge mere tid på de patientnære opgaver. Det kan være godt for det mentale velvære i arbejdslivet. Omvendt kan nye teknologier give frustrationer og usikkerhed, og det kan være negativt for arbejdsmiljøet, siger projektleder Annemarie Holsbo, Teknologisk Institut.

Indsamle erfaringer
I løbet af foråret 2023 vil konsulenter fra Teknologisk Institut besøge en række danske plejecentre for at indsamle erfaringer med velfærdsteknologi. Observationer og interviews fra besøgene vil blive kombineret med den nyeste forskningslitteratur og ekspertinterviews for tilsammen at tegne et opdateret billede af, hvordan velfærdsteknologi påvirker arbejdsmiljøet.

I undersøgelsen skal der også findes eksempler på, hvordan velfærdsteknologi kan have en positiv indvirkning på de ansattes hverdag. Undersøgelsen skal dermed skabe ny viden, der kan gavne plejecentrene, når de selv skal vælge og implementere ny velfærdsteknologi.

- Selvom velfærdsteknologi ofte har til formål at aflaste personalet, er det ikke givet på forhånd, at medarbejderne oplever en forbedring ved at indføre den. Ændringen i opgaver kan give utryghed, fordi rutinerne ændres, og der kan være bekymring over, om teknologien kommer til at påvirke forholdet til borgeren, siger forretningsleder Birgitte Østergaard Sørensen, Teknologisk Institut.

Undersøgelsen udføres af konsulenter fra Teknologisk Instituts Center for Analyse og Erhvervsfremme i samarbejde med eksperter fra Teknologisk Instituts Robotteknologi. Projektet er støttet af Velliv Foreningen med kr. 690.000 og løber indtil oktober 2023. Slutresultatet vil blive præsenteret i en samlet rapport.


Teknologisk Institut – 3D-printede overlægsplader hjælper synshandicappede til det rigtige kryds




Snart stemmer danskerne om det danske EU-forsvarsbehold, og i den forbindelse har Teknologisk Institut designet og produceret en ny type 3D-printede overlægsplader til stemmesedlen. Pladerne hjælper synshandicappede i stemmeboksen i flere af landets kommuner.

Når synshandicappede skal i stemmeboksen i forbindelse med afstemningen om EU forsvarsforbeholdet kan de i flere kommuner nu få hjælp af en ny type såkaldt overlægsplade, som skal sikre, at de sætter krydset i det for dem rigtige ja- eller nej- felt. Det er Teknologisk Institut, der har udviklet og designet den 3D-printede overlægsplade til stemmesedlen, og hjælpemidlet er ved den kommende afstemning til rådighed i otte kommuner.

Handicaplifter finder du her

- Foruden at 3D-print er hurtigt fra idé til færdigt produkt har vi også forsøgt at gøre overlægspladen lidt mere "lækker" med runde kanter og i kuvertform, som gør afstemningen mere præcis - fordi der med 3D-print er færre begrænsninger på designet. Samlet set har det resulteret i, at vi har fået lavet et bedre produkt, som ikke koster ekstra, fordi det med 3D-print er gratis at lave det mere komplekst, siger forretningsleder Kristoffer Ryelund Nielsen, Teknologisk Institut.

Tilpasset de officielle mål
Overlægspladen er 3D-printet i plast – helt specifikt SLS Nylon PA 12 - hvor selve pladen er tilpasset de officielle mål og krav for stemmesedler. Derudover har overlægspladen fået en kuvertform, hvilket sikrer, at papiret er placeret korrekt i forhold til felterne med "Ja" og "Nej". Derudover stikker skriftdelen på papiret ud, og har man en ledsager med i stemmeboksen, vil det derfor være muligt, at vedkommende kan læse det op.

Pladen er produceret og leveret til otte kommuner, heriblandt Aarhus, Hørsholm og Vesthimmerland, efter idé fra Ikast-Brande Kommune.

- Ideen opstod på hjemmekontoret, hvor min mand for sjov sagde, "så må jeg jo printe dem", da jeg delte min frustration over, at markedet ikke ligefrem svømmer over med leverandører af dette nicheprodukt til en pris, jeg fandt rimelig. Jeg har ved tidligere lejlighed besøgt Teknologisk Instituts 3D-printlab, der i høj grad overstiger kapaciteten for de fleste hobbyprintere og tænkte, at det da var en oplagt mulighed at afsøge, fortæller Ellen Bach Fjendsbo, planlægger hos Ikast-Brande Kommune.

Hurtig vej fra idé til produkt
Med den pludselige øgede kommunale interesse for de specialdesignede overlægsplader er det en klar fordel, at pladerne er 3D-printede. Den korte og hurtige vej fra idé til færdigt produkt er en af de helt store gevinster ved 3D-print teknologien – sammen med selve produktionshastigheden.

- Det smarte ved 3D-print er, at vi kan printe mange - og vi kan printe dem hurtigt. Det er jo hastigheden ved 3D-print, der gør, at vi kan nå at printe mange med kort varsel, fortæller Kristoffer Ryelund Nielsen, Teknologisk Institut.

Ud over at overlægspladen skal være let at bruge for de potentielle brugere, skal den også leve op til de specifikke krav i lovgivningen. Kravene er beskrevet i Bekendtgørelse om hjælpemidler, der skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen, kap 3 §7. Størrelsen er defineret i forhold til stemmesedlens udformning, der er defineret og bestemt af Indenrigsministeriet.

Fakta: 

Fra Bekendtgørelse om hjælpemidler, der skal stilles til rådighed vedstemmeafgivningen

Kapitel 3

Hjælpemidler, der alene skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen til landsdækkende folkeafstemninger og bindende kommunale folkeafstemninger

§ 7. Ved landsdækkende folkeafstemninger og bindende kommunale folkeafstemninger skal hvert afstemningssted være forsynet med overlægsplader til stemmesedlen, hvor »Ja« og »Nej« er anført med punktskrift, og hvor der ud for »Ja« og »Nej« er udstansede huller til brug for afkrydsning af stemmesedlen. Overlægspladerne skal være udformet på en sådan måde, at stemmesedlen kan ligge fast under overlægspladen, når vælgeren skal afkrydse stemmesedlen.

Stk. 2. Overlægsplader til stemmesedlen, jf. stk. 1, skal endvidere stilles til rådighed på de steder i kommunen, hvor enhver vælger kan brevstemme.


LINAK – Ny batteriløsning til lænestol øger fleksibiliteten




Batteridrevne lænestole giver frihed til at placere stolen, hvor der er brug for den – uden kabelrod eller en stikkontakt i nærheden. Et kabel mindre på gulvet er desuden mere æstetisk. Batterier har traditionelt været en svær størrelse i komfortmøbler, men ikke længere med det nye batteri fra LINAK.

Tidligere har det ikke været nemt at fremstille eller forhandle en batteridreven møbelløsning, primært fordi traditionelle batterier aflader hurtigt under opbevaring i butikken – og hjemme hos slutbrugeren selv.

Føler du dig ladt i stikken?

Som producent har du helt sikkert oplevet batterier, der er flade, allerede inden de bliver installeret. Flade batterier i butikkerne er en udfordring, og en stol leveret til slutbrugeren med et fladt batteri er ikke godt. Desuden kan det være et irritationsmoment, at stolen skal lades efter en lang periode uden at være brugt. Heldigvis er de dage forbi.

Udvid din komfortzone

LINAK® tager komforten seriøst og har arbejdet hårdt på at udvikle en løsning, der løser problemerne med hurtig afladning. Resultatet er det nye BA002 batteri.

Den største udfordring var at udvikle et batteri, der kunne holde ladningen fra fabrikken til showroomet og videre til slutbrugernes hjem. Takket være batteriets innovative dybe dvaletilstand er BA002 batteriet sikret mod afladning under opbevaring, transport eller længere perioder uden brug. Når batteriet forlader LINAK, sørger vi for, at det er i dyb dvaletilstand, hvilket betyder, at batterilevetiden kan holde ladningen i lang tid efter, det har forladt vores fabrik.

Slut med hele tiden at lade op

Med det nye BA002 er det muligt at opbevare batterier og stole, uden at batterierne skal lades regelmæssigt op. Det betyder, at producenter af lænestole kan tage batterierne direkte fra hylden og montere dem i stolen, og at stolen kan transporteres videre uden opladning. Det betyder også, at butikkerne kan have lænestole med batteriløsningen på lager, uden de risikerer at sælge et produkt, hvor batteriet er fladt. Endelig får forbrugerne nu en stol, de kan tage i brug med det samme – og som holder ladningen selv efter længere tid uden at være brugt – en ægte win-win situation.

Smarte funktioner giver længere levetid

Batterierne skal selvfølgelig oplades på et tidspunkt, og for at gøre det så nemt som muligt, afgiver BA002 en lyd for at indikere, at det er tid til opladning. Stolen kan naturligvis benyttes under opladning. Når batteriet er næsten fladt, kan stolen kun benyttes i siddeposition, for at forhindre at brugeren justerer stolen ned og ikke kan rejse sig igen.

For at holde batteriladningen går den trådløse Bluetooth® funktion også i dvaletilstand i stille perioder og slukker hurtigt efter brug.

Opladning på endnu flere måder

Til selve opladningen har LINAK også udviklet et nyt magnetisk opladerstik: Strømkablet klikker selv på plads på opladerstikket for tilslutning af stolen til strømforsyningen – og skulle man snuble i ledningen, trækkes stikket ud, uden at beskadige systemet.

Inspiration til æstetisk design

For stoledesignere er BA002 batteriet nemt at integrere og falder naturligt ind i stoledesignet, da det kan integreres i rammen. Det er også mere sikkert at skjule enheden i selve stolen takket være det unikke produktdesign fra LINAK, der forhindrer åben ild i det usædvanlige tilfælde, at der indtræffer en cellefejl.

Nu er det muligt at skabe batteridrevne lænestole med ro i sindet – til fordel for både forhandlere og slutbrugere. Udvid din komfortzone med LINAK.


Nyheder og Indlæg om Velfærdsteknologiske hjælpemidler


Seneste om Velfærdsteknologiske hjælpemidler



Cookie-indstillinger