Universal Robot – Samarbejdende robotter er for alvor flyttet ind hos mindre produktionsvirksomheder

Men inden for de seneste år har flere og flere mindre virksomheder taget en ny generation af lette, samarbejdende robotter (cobots) i brug i produktionen.

Det er en tendens, man tydeligt oplever hos Universal Robots. Mindre produktionsvirksomheder har ofte brug for løbende at kunne omstille produktionen. For de fleste er det umuligt at have dedikerede samle- og pakkelinjer, og mange flytter ansvaret for emballering rundt mellem et begrænset antal medarbejdere, fortæller Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director for Skandinavien og Storbritannien hos Universal Robots.

”Med robotteknologi i produktionen kan de gentagne manuelle opgaver som emballering, pakning og palletering håndteres langt hurtigere. Medarbejderne kan frigøres fra det belastende arbejde og i stedet tage sig af andre ting. Det betyder mere afvekslende arbejde, og ældre medarbejdere kan blive længere på arbejdspladsen,” siger Per Kloster Poulsen.

Alsidige robotter udfører forskellige opgaver
En af de ting, der gør robotterne anvendelige i de mindre virksomheder, er deres alsidighed. Robotterne, som både er holdbare og nemt kan flyttes rundt på arbejdspladsen, har typisk en løfteevne på mellem 3 og 10 kilo og kan integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer.

”De små, samarbejdende robotter er utroligt alsidige, og på den måde kan de bruges i hele fabrikken,” forklarer Per Kloster Poulsen og uddyber: ”En mindre produktionsvirksomhed kan for eksempel bruge en letvægtsrobot til at samle produkter fra transportbåndet og stable dem på en palle – og ved hjælp af integrerede sensorer og gribere sikrer man, at den korrekte mængde produkter stables. På blot få minutter kan robotten omprogrammeres og flyttes, og tilbehøret kan modificeres til at emballere hele pallen med plastik.”

Nem programmering og omprogrammering
En anden væsentlig årsag til, at letvægtsrobotterne for alvor er ved at finde vej til de mindre virksomheder, er økonomien. Der er ingen af de traditionelle omkostninger til specialprogrammering, opsætning og afskærmning af robotterne, og den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for de fleksible letvægtsrobotter er derfor i nogle tilfælde mindre end seks måneder.

”Letvægtsrobotterne er intuitive og nemme at programmere. Det gør dem perfekte til mindre produktioner og mange gentagne opgaver. Hvis arbejdsgangen ændrer sig, kan produktionsvirksomhederne nemt og hurtigt omprogrammere og omstille robotterne til andre opgaver på fabrikken – og det kan gøres af stort set alle medarbejdere, også selv om de ikke har erfaring med robotteknologi,” udtaler Per Kloster Poulsen.

Se Leverandører af Robotter
Cookie-indstillinger