Krüger – Ny metode til behandling af svovlsyreangreb

Hos FFV Spildevand A/S (Faaborg-Midtfyn) har man i samarbejde med Krüger renoveret betonen i en kun fem år gammel pumpestation.
Få år efter at en ny hovedpumpestation i Sandholt stod klar, blev det klart for ledelsen af FFV Spildevand A/S, at betonkonstruktionerne i pumpestationens to betonkamre var kraftigt angrebet af svovlbrinte.
– Særligt tilløbskammeret, hvor spildevandet fra tilløbsledningerne løber ind, var hårdt angrebet. På basis af Krügers forslag besluttede vi at beklæde hele tilløbskammeret med et lag af polyethylen(PE), siger projektchef Michael Koue Rasmussen hos FFV Spildevand A/S.

Svovlbrinteangrebet opstod netop i pumpestationen, fordi der findes betonkonstruktioner her. Alle ledninger og øvrige konstruktioner er fra start udført i korrosionsbestandigt PE hele vejen igennem.
– Ganske vist var vi i designfasen bekendt med risikoen for svovlbrinteangreb, men det overraskede os, at det gik så enormt hurtigt. Kobberet i el-tavlerne på pumpestationen var også helt sort, hvilket er tegn på svovlbrinteangreb. Desuden var der lugtgener, siger Michael Koue Rasmussen.

Første gang metoden bruges
På baggrund af en række undersøgelser anbefalede Krüger som projektleder at acceptere forekomsten af svovlbrinte i pumpestationen, og så beskytte betonen indvendigt med PE, der er modstandsdygtig overfor svovlbrinte.
– Den metode er ikke benyttet før på danske spildevandsanlæg, men vi vurderer, at det er den bedste og billigste løsning. Det betyder, at vi beskytter os ud af problemet uden risiko for at forvolde skader, siger Karsten Egebjerg Pedersen, der er projektleder hos Krüger.

Stigende problem
Spildevandet transporteres over stadig længere afstande. Det øger risikoen for at spildevandets indhold af sulfat omdannes til sulfid, når der ikke er adgang til ilt. Når det sulfidholdige vand fra trykledningerne kommer ud i tilløbskammeret, går det over på gas form. Denne gas sætter sammen med bl.a. atmosfærens ilt gang i en række kemiske og biologiske processer, som i sidste ende resulterer i, at der dannes svovlsyre.
– Jeg ser problemet stadig oftere. I takt med at de dele af afløbssystemet, der er under tryk, bliver længere, forlænges opholdstiden i trykledningerne, og så øges risikoen for iltfri tilstande, siger Karsten Egebjerg Pedersen.

Rensegrise skal afhjælpe
Efter renoveringen er alt i princippet i orden, men man vil stadig sende rensegrise igennem rørsystemerne. Måske endda øge frekvensen med henblik på at reducere udviklingen af svovlbrinte mest muligt.

Cookie-indstillinger