Innovationsfonden – Frysning skal gøre det billigere at rense forurenet lerjord

Teknologien er baseret på, at den forurenede jord fryses på stedet.

Jordforurening med kræftfremkaldende klorerede opløsningsmidler er en trussel for grundvand og indeklima.

Klorerede opløsningsmidler kan nedbrydes ved biologiske og kemiske processer, hvilket allerede udnyttes i oprensninger på stedet ved tilsætning af såkaldte reaktanter til undergrunden. I lerjord er det dog meget vanskeligt at skabe den nødvendige kontakt mellem reaktanter og forurening, fordi lerjord er tæt.
CRYOREM er en ny teknologi, der udnytter frysning til at opnå denne kontakt, uden at forureningen skal bortgraves. Metoden er billigere og bruger mindre energi end eksisterende metoder. Særlige fordele er, at metoden kan benyttes på svært tilgængelige steder, hvor der ikke kan graves.

På den måde renser man jorden uden at grave den op. Det er særlig smart i byerne, hvor man gerne vil rense jorden, men ikke kan komme til at grave.

Hidtidige resultater fra den patentansøgte teknologi viser, at væske ved frysning transporteres igennem i lerjord på grund af aktivering af lerets kapillære sugeevne under dannelsen af islinser. I projektet videreudvikles metoden og testes i pilotskala med henblik på kommercialisering.

Bag projektet står et konsortium af danske forskere, konsulenter, entreprenører og slutbrugere, som kan løfte den nye metode til en kommerciel konkurrencedygtig teknologi til oprensning af grunde på tætte lerjorde.
Projektet ledes af statsgeolog Claus Kjøller fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), som ser et stort potentiale:
– Vi har høje forventninger til den nye teknologi, da resultater fra laboratorieeksperimenter og mindre feltforsøg er meget lovende. Metoden vil være med til at fastholde Danmark som et af de førende lande inden for forskning og udvikling af oprensningsteknologier og tillige skabe danske arbejdspladser.
Chefkonsulent Nina Tuxen fra Region Hovedstaden, som er projektpartner og slutbruger af resultaterne, forklarer deres engagement i projektet:
– Oprensning af klorerede opløsningsmidler er en af Region Hovedstadens allerstørste udfordringer, og CRYOREM ser ud til at kunne hjælpe med løsning af denne udfordring på en grønnere og billigere måde. At teknologien udvikles i et bredt samarbejde med alle væsentlige aktører har været meget vigtig for regionens beslutning om at støtte projektet massivt med både penge og ressourcer. Det sikrer nemlig en direkte implementering i Danmark og mulighed for eksport af teknikken for danske virksomheder.

Cookie-indstillinger