20 procent af nyere huse har fejl på kloakkerne

Få lavet en tv-inspektion af kloakken, inden du køber dit drømmehushus – og det gælder også selv om huset er af nyere dato! Det er nemlig ikke kun gamle huse, der har problemer med kloakkerne.

Sådan lyder meldingen fra Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning(DTVK) under Dansk Byggeri. Samtidig anbefaler flere og flere boligadvokater deres klienter at få tjekket kloakken inden huskøbet. Ejerskifteforsikringen dækker nemlig ikke alle forhold.
– Vi har ikke en nøjagtig statistik på, hvor stor en del af nyere huse, der har fejl på kloaksystemerne, men omkring 20 procent af de huse og bebyggelser vi servicerer, er af nyere dato, der bl.a. har problemer med bagfald og forkert montering. Og det gælder altså huse, som er bygget i 90’erne og op gennem nullerne, forklarer Claus Vangsager, der er formand for TV-inspektionsgruppen under DTVK.

Flere TV-inspektioner ved hushandler
DTVK medlemsvirksomhederne, der er de eneste professionelle TV-operatører i Danmark, TV-inspicerer årligt ca. 5000 km. kloakledning. Og medlemsvirksomhederne bliver tilkaldt oftere og oftere i forbindelse med huskøb.
– I forbindelse med udarbejdelse af tilstandsrapporten er det en god ide at bede sælgeren om at få lavet en tv-inspektion af kloakken, som ca. koster mellem 2.500-5.000 kr. Det er der flere og flere der gør, og derved undgår både at købe et hus, hvor rotterne regerer samt få store ekstraregninger på reparation af kloakledningerne, siger Claus Vangsager.

Ifølge Claus Vangsager, så vil den optimale løsning for huskøbere dog være, at TV-inspektion blev en fast del af tilstandsrapporterne. Det kan sikre kommende boligejere mod oversvømmelser i kælderen samt massive og potentielt dyre vandskader, der kan være en konsekvens af fejlinstallationer og dårlige kloaksystemer.

Forsikringen dækker ikke alt
Normalt dækker indbo- og husforsikring vandskader forårsaget af voldsomme skybrud. Forsikringen dækker dog ikke, hvis der er for små kloakledninger på grunden og hvis dette medfører, at regnvand skubbes tilbage i rørene og ind i husets kælder eller stue. Derfor anbefaler Danske Boligadvokater, at boligkøberne sikrer sig, at kloakforholdene er i orden i forbindelse med bolighandlen.

En udvidet ejerskifteforsikring som omfatter lovliggørelse af stik- og kloakledninger i kombination med en udvidet husforsikring giver ifølge Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater, den bedste dækning.
– Boligkøberne bør dog være opmærksomme på, at en ejerskifteforsikring ikke dækker forhold, som skyldes manglende vedligeholdelse, slid og ælde eller udløb af byggematerialers levetid. Derfor er det en fordel at få gennemført en tv-inspektion af ejendommens kloak og afløb, så man som boligkøber eventuelt kan forhandle et nedslag i pris eller bede sælger udbedre forholdene, siger, Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Danske Boligadvokater er en landsdækkende forening med knap 150 advokater. Foreningens medlemmer har fået branchens blå stempel som Boligadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

Cookie-indstillinger