Køleteknik

Køleteknik

Køleteknik er et teknisk område, der omhandler design, udvikling, installation og vedligeholdelse af kølesystemer og -anlæg. Formålet med køleteknik er at skabe og opretholde lavere temperaturer i et specifikt miljø eller system ved at fjerne varme og overføre den til et andet sted.

Køleteknik omfatter en bred vifte af teknologier, metoder og apparater til køling, herunder kølekompressorer, kølemidler, køleenheder, isolering, varmevekslere og kontrolsystemer. Disse komponenter arbejder sammen for at skabe den ønskede køleeffekt og opretholde de nødvendige temperaturforhold i forskellige applikationer og industrier.

Den danske kølebranche gennemgår for tiden løbende strukturelle ændringer grundet den stigende globalisering indenfor udvikling og produktion af køleanlæg. Beregningsværktøj til at effektivisere og optimere energiforbruget inden for forskellige køletekniske områder – Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af Køleteknik:

Dansk Køl & Klima ApS

Lundeborgvej 16
9220 Aalborg Øst
Tlf.: +45 70 20 38 00
E-mail: info@dkk-cool.dk

www.danskkoel.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Dæncker Køleinventar ApS

Fynsvej 9
5400 Bogense
Tlf.: +45 6481 3111
E-mail: info@daencker.dk

www.daencker.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

NH3 Solutions

Stenhøjvej 6
3650 Ølstykke
Tlf: 88 51 30 01
E-mail: mr@nh3solutions.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her

RENO A/S

reno ny

Åmarksvej 1,
8250 Egå
Tlf.: +45 70102210
E-mail:  info@reno.dk

www.reno.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

VERTIV

SOHO Office 129
Flæsketorvet 68
1711 København V
E-mail: EMEA.Nordic@vertiv.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden:

Inden for køleteknik er der flere forskellige anvendelser, herunder husholdningskøleskabe, fryseskabe, airconditionanlæg, industrielle køleanlæg, kølecontainere, medicinske køleenheder og mange andre. Hver type anvendelse kræver specifikke design og tilpasninger af køleteknologien for at opfylde de unikke behov og krav til køling, effektivitet, pålidelighed og sikkerhed.

Køleteknik spiller en vigtig rolle i mange aspekter af vores moderne liv og industri, herunder madopbevaring og -sikkerhed, klimakontrol i bygninger, transport af følsomme varer, medicinsk opbevaring og behandling, industrielle processer og mange andre områder. Ved at skabe og opretholde de rette temperaturforhold bidrager køleteknik til at sikre produktkvalitet, effektivitet og sikkerhed i forskellige applikationer.


Johnson Controls, Sabroe Industriel Køling har 125-års jubilæum




Johnson Controls Denmark, den globale markedsleder for intelligent, sundt og bæredygtigt byggeri, fejrer i dag 125 år som pionerer indenfor industriel køleteknik i Danmark og i udlandet, med brandet Sabroe. Det, som begyndte med en high performance kølekompressormaskine, opfundet i et lille firma af grundlæggeren Thomas Ths. Sabroe I 1897 på Aarhus havn, har siden udviklet sig til et globalt anerkendt brand med stigende omsætningstal år efter år ved konstant at levere sikre og bæredygtige køletekniske løsninger. 

Gennem årene, har Sabroe-produkterne skabt mulighed for løsninger, der har gjort den moderne livsstil lettere for millioner af mennesker; at nyde et måltid på hjemmedyrkede friske produkter midt i en storby, en iskold drik på en solrig dag eller at sikre adgang til internettet, med strøm fra energi-optimerede datacentre, der aldrig overopheder. Kort sagt, supporterer Sabroes køle- og varmeanlæg en lang række industrier fra farma til energi, over fødevarer, bryggerier, bilindustri og marine. Sport og underholdningsbranchen bruger ligeledes Sabroes køleanlæg og varmepumper til sportsstadions, skøjtebaner og bobslædeanlæg.

Et kig tilbage i tiden  

I 1898, kun et år efter virksomheden blev grundlagt, blev kølemaskinen allerede solgt på flere eksportmarkeder, med mejerier som hovedsegment i Europa.

Lokalt havde Sabroes succes stor betydning for at Aarhus voksede til en dynamisk industriby, ligesom hele det vestlige Danmark også nød økonomisk godt af fremgangen. Hen over årene, udviklede Sabroe sig siden med opkøb af flere andre brands og mere knowhow i branchen, for endelig i 2005 at blive et Johnson Controls brand. Og med det, har virksomheden i dag opnået en konkurrencemæssig fordel med den megen knowhow, der findes i virksomhedens mange filialer rundt om i landet, og i over 150 lande verden over.

Ser på fremtiden med grøn omstilling på agendaen

I dag er Sabroe kendt for sine banebrydende højkvalitetsprodukter, herunder højteknologiske kompressorer, kølere og varmepumper. Som kernen i køle- og varmeløsninger støtter Sabroe produkterne kunderne i at nå deres mål for minimal CO2 udledning gennem velafprøvet grøn teknologi ved brug af naturlige kølemidler som har en meget lille eller ingen indvirkning på drivhuseffekten, ligesom de ikke bidrager til dannelsen af TFA eller PFAS. Dette er ikke kun bæredygtigt, men også sikkert og energieffektivt, hvilket reducerer omkostningerne og giver ren opvarmning og køling til flere industrier, herunder fjernvarme.

Et jubilæum der er værd at fejre

"Dette jubilæum er en virkelig bemærkelsesværdig tid for vores Johnson Controls-team i Danmark. Vores mere end 700 medarbejdere i Danmark er ekstremt stolte af vores omfattende historie. Mange af vores medarbejdere har været en del af vores familie i 20, 30, 40 og endda 60 års dedikeret og passioneret samarbejde. Vi føler os alle privilegerede over at kunne fortsætte med at forfølge den innovationsrejse, som Thomas Ths. Sabroe satte i gang for 125 år siden," siger Lene Overgaard Andersen, administrerende direktør, Johnson Controls Denmark ApS.

"Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke vores kunder, partnere og leverandører over hele verden for at vælge Johnson Controls som deres betroede partner. Vi bestræber os til stadighed på at udvikle løsninger, der opfylder markedets krav og hjælper kunderne til at nå deres mål, også hvad angår bæredygtighed," siger Andrea Vallejo, vicepræsident og general manager for global industriel køling i Johnson Controls.

Bygninger tegner sig for næsten 40% af de globale drivhusgasemissioner, og med dagens energipriser på et rekordhøjt niveau, er øget energieffektivitet et nøglemål i hele Europa og resten af verden.

Særligt varmepumper ses som en væsentlig teknologi for en del af EU's mål for en bæredygtig økonomi med lav udledning af drivhusgasser og andre bieffekter, samt omstilling af energien til f.eks. fjernvarme som kan udnytte den el der skal produceres på Nordsøen som beskrevet i EU's Green Deal. 

Strømbesparelse på 80%

En af de seneste større løsninger kan ses på Aalborg Nye Hospital, hvor Aalborg Forsynings fjernkølesystem udnytter den lave temperatur, der findes på bunden af den nærliggende kridtsø, til levering af køling til aircondition, maskiner, servere, scannere og lignende. Den erstatter de konventionelle elektriske køleanlæg. Energianlægget omfatter en varmeveksler og pumpeanlæg med tre Sabroe ChillPAC kølere, og to Sabroe HeatPAC varmepumper, og andet hjælpeudstyr.

Som det er tilfældet med anlægget i Aalborg, hvor den fjernkøling, som projektet leverer, er op til otte gange mere effektiv end konventionelle køleløsninger, kan løsninger med Sabroes udstyr levere strømbesparelse på 80% sammenlignet med tidligere systemer, der blev brugt på det gamle sygehus. Desuden optager anlægget meget mindre plads og eliminerer støj og vibrationer. Endelig, da overskudsvarme anses for 100% vedvarende energi, giver projektet også årlige CO2-besparelser på ca. 500 til 700 tons.

Johnson Controls Danmark er en førende producent af industrielle køle- og varmesystemer med en af de bredeste porteføljer i verden, herunder: køleanlæg, varmepumpeenheder, kompressorpakker, varmevekslere og styreenheder.


Teknologisk Institut – Nye EU ecodesign- og energimærkningsforordninger på vej for salgskølemøbler




I december 2019 blev der publiceret nye EU-forordninger for salgskølemøbler. Forordningerne indfører energimærkning og krav til energiforbrug, og de nye regler træder i kraft den 1. marts 2021.

Forordningerne omhandler flaskekølere, iscremefrysere og kølede automater samt ’Gelato’-iscremefrysere (til kugler til isvafler) og supermarkedskølemøbler, både med indbygget kølesystem (plug-in) og til fjern-kølesystem (remote). Der har ikke tidligere været fælles regler for disse produkter.

- Energimærket angiver, hvilken energiklasse produktet har, hvor A er den bedste, og G er den dårligste energiklasse, fortæller Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut - Kravene for at komme i de bedste energiklasser er meget skrappe, og når ordningen træder i kraft i 2021, vil der formentlig ikke være nogen produkter i de to bedste energiklasser.

Skærpede ecodesign-kriterier

Ecodesign-forordningen beskriver, at man fra den 1. marts 2021 ikke må sælge produkter med meget højt energiforbrug, og at dette krav bliver skærpet yderligere fra den 1. september 2023.

Der er desuden krav til, at man skal kunne adskille komponenter i forbindelse med skrotning af produktet. Man skal også kunne reparere produktet ved at udskifte termostater, startrelæer, printplader, opdatere software, temperatursensorer, lamper og tætningslister, og producenten skal kunne supplere disse reservedele i otte år efter produktionen.

Nye teststandarder
Der er i de senere år udarbejdet en række nye teststandarder for produktgrupperne.

De gældende teststandarder er:

  • Supermarkedskølemøbler: EN23953
  • Flaskekølere: EN16902
  • Iscremefrysere: EN16901
  • Kølede automater: EN50597
  • ’Gelato’-iscremefrysere: EN16838.

Teknologisk Institut har bygget nye testfaciliteter og er således klar til at hjælpe producenter og brugere af salgskølemøbler med at måle energiforbrug og bestemme energiklasse m.m. Instituttet er også klar til at hjælpe myndigheder med at klarlægge, om produkterne lever op til de nye regler.

Der er en række specialprodukter, som er undtaget. Dette gælder bl.a. selve kølesystemet til remote-anlæg (f.eks. condensing unit), anlæg med levende fisk og skaldyr, vandtanke m.v., hjørnekabinetter samt vinkølere og minibarer. Minibarer og vinkøleskabe er reguleret i EU-forordningerne for husholdningskølemøbler.

Dansk produktion af kølemøbler

I Danmark har vi produktion af iscremefrysere hos Elcold i Hobro, flaskekølere hos Vestfrost Solutions i Esbjerg og remote-supermarkedskølemøbler hos Knudsen Køling i Køge. Der er flere aktører, som sælger og installerer produkterne – bl.a. Superkøl, Vibocold, Carrier, Bundgaard, Vojens Køleteknik og mange andre medlemmer af Autoriserede Kølefirmaers Brancheforening (AKB).

Købere og brugere af supermarkedskølemøbler

Supermarkedskølemøblerne bliver selvsagt købt af supermarkedskæder. Flaskekølere bliver hovedsageligt købt af de to store danske bryggerikæder, som også er distributører af produkter fra to store multinationale sodavandsproducenter. Bryggerikæderne opstiller apparaterne gratis i supermarkedet, mod at det er deres egne produkter, som sælges fra kølerne. Nogle supermarkeder/kiosker køber dog deres egne flaskekølere uden om disse firmaer. Et tilsvarende koncept gælder for iscremefrysere.

Supermarkedskølemøbler: plug-in og remote

Begge typer af supermarkedskølemøbler er udbredt i Danmark. Fordelen ved plug-in-kølemøbler er, at de er forholdsvis billige at installere og fleksible at flytte rundt på. Ulemperne er, at den afgivne varme fra kølesystemet afgives inde i supermarkedet og skal fjernes (især om sommeren). Fordelen ved remote-anlæg er, at de afgiver varmen uden for supermarkedet.

Markedskontrol af kølemøbler

Det er de nationale myndigheder, som er ansvarlige for markedskontrol. I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen. Markedskontrol foretages ved at indkræve dokumentation for de deklarerede værdier for bl.a. energieffektivitet. Markedskontrol kan også foregå ved at indkalde produkter til test.

- Hvis et produkt fejler ved denne test, indkaldes yderligere tre produkter til test, fortæller Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut, - og hvis disse igen fejler, vil produktet ikke være i overensstemmelse med forordningen, hvilket vil blive meddelt til de andre medlemslande.

Forordninger for salgskølemøbler vurderes som gode tiltag

Vurderingen er, at det er godt, at der kommer regler for salgskølemøbler. Alle aktører har ventet på dette, og analyser viser, at der er store potentialer for energibesparelser.

- Det er indtrykket, at de nye teststandarder er præcise og specifikke, hvilket betyder, at der er samme regler for alle, og aktører med gode og energieffektive produkter vil kunne få konkurrencefordele, fortsætter Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut.

Data for salgskølemøbler viser, at de mest energieffektive produkter i dag ligger i energiklasse C og D.

Det vurderes, at implementering af forordningerne vil ”dræbe” mange (og måske alle) åbne kabinetter – det vil sige kabinetter uden glaslåger og -døre. Der har gennem tiden været en stadig diskussion om, at glasdøre og glaslåger i supermarkedskølemøbler vil reducere salget. Tendensen er dog, at flere og flere supermarkedskæder accepterer glasdækning.

Hvis du vil vide mere om de nye regler, er du velkommen til at kontakte Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut - prp@teknologisk.dk, som har hjulpet Energistyrelsen i processen med de nye forordninger.


Tefcold – Kølegigant præsenterer plug-in-kølerum der kan samles på tre kvarter




Den danske kølevirksomhed Tefcold lancerer køle- og fryserum som en selvbyggerløsning til små og mellemstore virksomheder. Kølerummene kan samles på 45 minutter af enhver.

At etablere et køle- eller fryserum har hidtil været en langsommelig proces, der krævede håndværkere og specialinstallationer. Men nu kan personer med blot en anelse fingersnilde samle og installere sit eget køle- eller fryserum på under en time. Den danske kølegigant Tefcold introducerer nemlig modulopbyggede køle- og fryserum på samme måde som et IKEA-møbel. Tefcold leverer moduler til vægge, bund, loft og kølemotoren sammen med en grundig vejledning, og køberen samler kølerummet og sætter nemt et ganske almindeligt stik i væggen.

– Vi har været ude i butikkerne og analyseret på, hvad kunderne mangler. Konklusionen var, at vi har masser af køleprodukter, som vores kunder kan have stående fremme i butikkerne, men mange af de mindre købmænd, supermarkeder og specialbutikker mangler et kølerum som fjernlager på et fornuftigt budget, siger Kaj Stavnager, der er teknisk chef i Tefcold.

Inden lanceringen har Tefcold siret sig, at alle kan lykkes med at samle køle- og fryserummene. To grupper af kvinder og mænd fra deres egen administrationsafdeling uden nogen montørerfaring fik hver deres samlesæt, og 45 minutter senere stod der to funktionsdygtige kølerum.

Let at samle

De modulbaserede køle- og fryserum kan skaleres ved at købe et større samlesæt. Den mindste model har et gulvareal på 140 x 140 centimeter og en ståhøjde på 200 centimeter, mens den største udgave har et gulvareal på 290 x 290 centimeter. Selve køleenheden sidder fuldt monteret i et af vægelementerne, så det kræver ingen køleteknisk viden, og takket være specialdesignede reoler udnyttes rummet optimalt. 

– Vi har forsøgt at gøre det lige så nemt for kunderne, som hvis de køber et hvilket som helst andet køleskab. Og ved at gøre det så simpelt at erhverve sig et kølerum, har vi åbnet op for en masse nye kunder blandt de små og mellemstore virksomheder, som før ville have købt en række køleskabe, forklarer Kaj Stavnager.

Gennemtestet produkt

Selvom fokus har været på at gøre kølerummene så let håndterlige som muligt, har det været essentielt for Tefcold, at der ikke er tale om andenrangsprodukter. Ligesom alle deres andre produkter har køle- og fryserummene været en gennem en grundig testproces i virksomhedens eget testcenter i Viborg.

– Sådan et rum skal jo være tæt, så vi undgår kondens, og det skal være isoleret efter alle kunstens regler, så man opnår en god effekt af energien. Vi har testet, at rummene kan arbejde og holde temperaturen under selv de mest vanskelige vilkår, såsom høj fugtighed og ekstreme temperaturer, siger Kaj Stavnager og fortsætter: – Vi håber, at disse produkter kan være med til at skabe interesse hos nye kunder, men samtidig øge engagementet hos eksisterende kunder, som også kan se meningen med et køle- eller fryserum.


Nyheder og Indlæg om Køleteknik


Seneste om Køleteknik



Cookie-indstillinger