Plaststøbning

Plaststøbning – En omfattende metode til plastbearbejdning

Plaststøbning, også kendt som sprøjtestøbning, er en af de mest udbredte metoder til plastbearbejdning og bruges til at fremstille en bred vifte af plastikdele og produkter. Processen indebærer at smelte plastgranulater og sprøjte den smeltede plast ind i en støbeform for at opnå den ønskede form. Plaststøbning er en effektiv og præcis metode, der tillader masseproduktion af plastikdele med høj kvalitet og lav omkostning.

Plaststøbning er en alsidig proces, der bruges til at fremstille en bred vifte af plastprodukter og komponenter, lige fra små detaljerede komponenter til større emner som beholdere, låg, bildele og elektroniske komponenter. Det er en meget automatiseret metode, der er velegnet til masseproduktion af plastdele med høj præcision og kvalitet.

Leverandører af Plaststøbning:

Carmo A / S

Højvangen 19
3060 Espergærde
Tlf:. +45 49 12 21 00
E-mail: denmark@carmo.dk

www.carmo.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Dan-Iso A/S

dan-iso

Løgstørvej 146
Haubro
9600 Aars
Telf.: 98 66 40 03
E-mail: mail@dan-iso.dk

www.dan-iso.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Gibo Plast A/S

Ferrodanvej 14
Postboks 87
6900 Skjern
Tlf: 87 82 87 00
E-mail: post@gibo.dk

www.gibo.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Pro Plast Energeo

Markskellet 23
8920 Randers NV
Tlf.: 72 52 40 80
E-mail: salg@pro-plast.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

RECON A/S

Tinggårdvej 1, Ragebøl
6400 Sønderborg
Tlf.: 74 48 50 50
E-mail: info@recon.dk

www.recon.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Vestjysk Modelsnedkeri ApS

Isefjordsvej 5
6715 Esbjerg N
Tlf.: 26412563
E-mail: pbo@vestjyskmodelsnedkeri.dk

www.vestjyskmodelsnedkeri.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Plaststøbning:

Her er de grundlæggende trin i plaststøbningsprocessen:

  1. Formforberedelse: Først skal støbeformen (værktøjet) forberedes. Støbeformen består normalt af to hule halvdele, der passer sammen. Disse formhalvdele er ofte lavet af stål og er designet til at danne den ønskede form på det færdige plastprodukt. Formen skal også være designet med kølesystemer for at kontrollere temperaturen under sprøjtestøbningsprocessen.
  2. Indsætning af plastgranulater: Plastgranulater eller plastpellets indføres i sprøjtestøbemaskinens tragt. Denne tragt fører granulaterne gennem en opvarmningscylinder, hvor de smeltes og omdannes til en flydende plastisk masse.
  3. Sprøjtebevægelse: Den smeltede plast injiceres under højt tryk ind i støbeformen gennem en sprøjtemundstykke eller dyse. Sprøjtemunden er normalt placeret i midten af støbeformen, så plasten fylder formen jævnt og ensartet.
  4. Afkøling og stivning: Når den smeltede plast er fyldt i formen, begynder den at afkøle og stivne for at tage formen af støbeformen. Kølesystemet i formen hjælper med at kontrollere denne afkølingsproces, så den sker på en kontrolleret måde.
  5. Åbning af formen og udstødning: Når plasten er tilstrækkeligt afkølet og stivnet, åbnes støbeformen, og det færdige plastikprodukt fjernes. Hvis nødvendigt, bruges udstødningsstifter eller mekanismer til at skubbe plastdelen ud af formen.
  6. Efterspænding: Nogle gange kan plastdelen kræve yderligere efterspænding eller efterbearbejdning, såsom beskæring af overskydende materiale, bore huller eller tilføjelse af gevind.

På grund af dens effektivitet og alsidighed er plaststøbning en af de mest populære metoder til plastbearbejdning i moderne industriproduktion.

Plaststøbning er en metode til at producere plastemner på, hvor der under pres plaststøbes i en form, som på forhånd er fremstillet til formålet.


Carmo – Unge blev udfordret i 3D-print og plaststøbning




To 8. klasser fra Hornbæk Skole i Helsingør Kommune besøgte Carmo – og fik en spændende udfordring med hjem.

De unge fik set, hvordan Carmo har indarbejdet 3D-print i udviklingen af sprøjtestøbte prototyper, og fik et indblik i, hvad man skal være opmærksom på i designfasen. Endelig gav rundturen et indblik i, hvordan Carmo arbejder systematisk med affaldssortering.

Elevernes naturfagslærere havde desuden forberedt en udfordring, som eleverne skal løse efter besøget hos Carmo: Design et produkt, der kan sprøjtestøbes i plast. Carmo vil efterfølgende udvælge det bedste forslag og sprøjtestøbe produktet sammen med eleverne. Jakob Marcussen, naturfagslærer på Hornbæk Skole, sætter stor pris på samarbejdet med Carmo:

”På Hornbæk Skole er teknologiforståelse et af skolens indsatsområder. Derfor er dette projekt med Carmo helt perfekt. Det giver os mulighed for at arbejde med teknologier som 3D-print og plaststøbning i praksis. Samtidig giver det de unge en forståelse, hvad man kan med plast, og hvad et godt design indebærer. Vi er meget spændte på at se, hvad vores elever finder på af designs.”

Jakob Marcussen, naturfagslærer på Hornbæk Skole
Carmo åbner gerne dørene

Besøget af skoleeleverne var et resultat af et tidligere besøg af en gruppe lærere fra Helsingør Kommune. Lærerne skulle efterfølgende oversætte indtrykkene til undervisningsforløb, der kan skabe interesse for naturvidenskabelige og tekniske fag. Det var et projekt arrangeret af Naturvidenskabernes Hus.

Per Brix, produktionschef i Carmo, fortæller, at Carmo med glæde hjælper lærerne med at give eleverne nogle indtryk, som de kan bruge i undervisningen efterfølgende:

”Det er en fornøjelse at kunne bidrage til, at unge får øjnene op for naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Vi åbner gerne dørene til vores virksomhed, så de unge kan se med deres egne øjne, hvilke muligheder arbejdet som plastmager giver. Vi har naturligvis også selv en interesse i, at så mange unge som muligt tager uddannelsen som plastmager. Det er en rigtigt spændende uddannelse, og branchen mangler uddannede plastmagere, så der er gode jobmuligheder.”

Per Brix, produktionschef i Carmo A/S



Cookie-indstillinger