Farligt affald

Farligt affald defineres som enhver form for affaldsmateriale, der på grund af sine egenskaber udgør en risiko for menneskers sundhed eller miljøet. Det er vigtigt at håndtere, transportere og bortskaffe farligt affald på en sikker måde for at minimere risikoen for skadelige virkninger på menneskers sundhed og miljøet.

Leverandører af og viden om Farligt affald:

ReTec Miljø ApS

Fjordagervej 38
6100 Haderslev
Tlf: 74568106
E-mail: salg@retec.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Farligt affald:

Farligt affald - en del af farligt affald brændes i ovne ved meget høje temperaturer. På den måde uskadeliggøres giftstofferne i affaldet, og varmen fra forbrændingen kan udnyttes til energiproduktion. Andet farligt affald udsættes for kemisk behandling.

Den præcise definition kan variere mellem forskellige lande og jurisdiktioner, men generelt set omfatter farligt affald følgende kriterier:

  1. Giftighed: Affaldet indeholder stoffer, der kan være akut giftige eller have langsigtede skadelige virkninger på mennesker eller økosystemer, hvis de frigives i miljøet.
  2. Ætsende egenskaber: Affaldet kan forårsage skader eller ætsninger på levende væv eller materialer som følge af sin kemiske karakter.
  3. Brandfarlighed: Affaldet er enten letantændeligt eller kan bidrage til spredning eller opretholdelse af brande.
  4. Eksplosive egenskaber: Affaldet kan eksplodere under visse betingelser, såsom ved kontakt med ild eller visse kemikalier.
  5. Infektiøs karakter: Affaldet indeholder patogener, der kan forårsage sygdomme hos mennesker eller dyr.
  6. Radioaktivitet: Affaldet indeholder radioaktive stoffer eller materialer, der udsender ioniserende stråling.

Eksempler på farligt affald inkluderer kemikalier, olier, batterier, pesticider, medicinrester, radioaktive materialer, elektronikaffald og biologisk affald.


Effektivt samarbejde forenkler håndteringen af farligt affald




Mange lejligheder har en rød miljøkasse til det miljøfarlige affald såsom batterier og elpærer. Fotocredit: Joca

Voksende krav til håndteringen af affald og ikke mindst miljøfarligt affald har skabt en efterspørgsel på de gode løsninger landet over. Det blev startskuddet til et effektivt samarbejde mellem Joca og Sono, der kombinerede deres evner indenfor hhv. affaldssortering og indretning for at introducere et nyt og robust miljøskab. Det nye skab sikrer nem håndtering af miljøfarligt affald til særlig glæde for beboere i etageejendomme.

De seneste år er en bølge af krav til affaldshåndtering skyllet ind over kommunerne og ikke mindst borgerne. Det oplever de bl.a. hos Joca, der er Danmarks førende leverandør af affaldssystemer til ethvert behov. Et af de nye krav omhandler miljøfarligt affald, der skal placeres i specialdesignede miljøkasser.

‒ Mange lejligheder har en rød miljøkasse til det miljøfarlige affald såsom batterier og elpærer. Der opstår dog en problematik for mange, da beboerne ikke ved, hvor de skal placere kassen, siger Finn Schøning Thomsen, der er salgschef hos Joca, og tilføjer:

‒ Derfor begyndte flere og flere at efterspørge miljøskabe, hvor kasserne kan stå, indtil de bliver afhentet af renovationsbilen.

En fælles indsats om den gode udviklingsproces

For Joca resulterede den stigende interesse i miljøskabe i en specifik forespørgsel fra en kunde på netop det, men der var ét problem:

‒ Vi havde ikke selv et skab. Derfor måtte vi undersøge, hvem der kunne lave den slags produkter. Her fik vi anbefalet Sono, som allerede laver skabe til værksteder, der ligeledes skal være robuste og holdbare, fortæller Finn Schøning Thomsen.

Selvom Sono har erfaring med udvikling af opbevaringsløsninger, var miljøskabe alligevel et nyt område. Derfor startede de fra bunden med udviklingen af skabet, så de kunne tænke alle ønskerne ind fra starten:

‒ Miljøskabet har været længe undervejs, da vi har prøvet os frem af flere omgange for at finde frem til det bedste design. Vi har heldigvis et godt netværk af producenter, der har bidraget til udviklingen, forklarer Hans Bjerregaard, som er Area Sales Manager hos Sono.

Robusthed og kvalitet går hånd i hånd

Det betyder meget for Joca, at de kan stå inde for det produkt, der kommer ud på markedet. Derfor vægter de hårdførhed og god kvalitet højt.

‒ Vi ønskede et robust og vejrbestandigt skab, der holder i mange år, og som kan fastgøres både til jorden og bagtil. Det er vigtigt for os, at man kan mærke, at det er et kraftigt skab af god kvalitet, siger Finn Schøning Thomsen.

Derfor gik Sono på jagt efter et materiale, der kan holde til lidt af hvert, inden de fandt den rette løsning:

‒ De nye miljøskabe er produceret af galvaniseret stål, der er et meget kraftigt og vedligeholdelsesfrit materiale til den type skab. Skabene til udendørs brug har også fået et lag polyesterlak, så de er beskyttet mod vind og vejr, fortæller Hans Bjerregaard.

Den første levering af de nye miljøskabe kunne i løbet af sommeren se dagens lys på Sydsjælland. Her skulle Vordingborg Kommune nemlig bruge miljøskabe, så områdets boligforeninger var sikret en god håndtering af det miljøfarlige affald.

‒ Vi har installeret miljøskabe på mange adresser i kommunen, så boligforeningerne har gode opbevaringsmuligheder til miljøkasserne, afslutter Hans Bjerregaard.


HaloSep – fra farligt affald til ressourcer




- det første anlæg bygges hos Vestforbrænding

Stena Recycling og Vestforbrænding samarbejder om at etablere verdens første forsøgsanlæg, der kan rense metaller ud af flyveaske. Anlægget bliver bygget på Vestforbrændings affaldsenergi anlæg i Glostrup, hvor omkring 15.000 tons flyveaske hvert år skal omdannes til genanvendelige metaller, vejsalt og renset aske. Processen kaldes HaloSep og bygges med tilskud fra EU's LIFE-program.

Energigenvinding af affald med produktion af både fjernvarme og el er et klimavenligt alternativ til håndtering af affald, der ikke kan eller skal materialegenvindes. I Vestforbrænding energigenvindes der hvert år over 570.000 ton affald, som forsyner omkring 180.000 danskere med fjernvarme og el. En udfordring ved affaldsforbrænding er, at der opstår restprodukter, der er vanskelige at håndtere.

Stena Recyclings patenterede teknik HaloSep gør det muligt at løse flere problemer, som opstår ved affaldsforbrænding. HaloSep neutraliserer i en integreret proces to problematiske restprodukter, alkalisk røggasaske og saltsyre. Restproduktet er behandlet og renset aske, en saltopløsning, der kan udledes i havet eller anvendes som vejsalt, samt metalkoncentrat, der kan genvindes i smelteværker.

Stena Recycling og Vestforbrænding, to førende affalds- og genvindingsselskaber i Danmark, har fået tildelt midler fra EU's finansielle instrument for miljø og klima, LIFE-programmet, til byggeriet af et HaloSep-demonstrationsanlæg. Det sker i Vestforbrændings eksisterende anlæg i København. 

– Det bliver på mange måder en win-win-situation. Anlæggets forbrug af kemikalier til rensning reduceres, og den rensede aske overholder de gældende EU-udvaskningskrav for lokal deponering og er renset for tungmetaller som kadmium, bly og zink. Da der bliver mindre aske, reduceres transporten af aske til deponi, og transportvejen bliver også kortere, fortæller Per Wulff, Energichef hos Vestforbrænding.

– Projektet kører ind til 2021, men vi forventer at kunne præsentere konkrete resultater allerede i 2020. Det er også vores ambition at finde anvendelse for den behandlede aske, f.eks. i byggematerialer.  Så vil vi kunne fjerne asken helt fra deponi, forklarer Ulf Arnesson, adm. direktør hos Stena Recycling i Danmark.



Cookie-indstillinger