Byggeaffald

Byggeaffald er affaldsmateriale, der genereres under bygge- og nedrivningsprocesser. Det adskiller sig fra husholdningsaffald på grund af dets sammensætning, størrelse og mængde. Byggeaffald bør altid sorteres for optimal genanvendelse og ikke mindst for sanering af evt. skadelige produkter, så som PCB og Asbest. Byggeaffald afleveres på genbrugspladser og hos professionelle skrothandlere

Leverandører af og viden om Byggeaffald:

JNC TEKNIK

Bredgade 57A, 2
7400 Herning
Tlf.: +45 9722 5922
Mobile: +45 4052 5922
E-mail: jnc@jnc-teknik.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

PR Metal Trading

Skelmosen 13
2670 Greve
Mobil: 20 87 95 18
E-mail: mail@prmetaltrading.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

ReTec Miljø ApS

Fjordagervej 38
6100 Haderslev
Tlf: 74568106
E-mail: salg@retec.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

TSCHERNING

Guldalderen 32
2640 Hedehusene
Tlf.: 70 20 70 50
E-mail: administration@tscherning.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Byggeaffald:

Her er nogle særlige kendetegn ved byggeaffald:

  1. Størrelse og volumen: Byggeaffald kan være i form af store genstande som mursten, betonblokke, metalrør eller træbjælker. Det kan også omfatte mindre materialer som murbrokker, keramiske fliser, glas og isolationsmaterialer. Byggeaffaldet kan optage meget plads, da det ofte er voluminøst og fylder op i containere eller affaldskøretøjer.
  2. Forskellige materialer: Byggeaffald består af forskellige materialer, herunder beton, mursten, træ, metal, gips, plast, glas, isoleringsmaterialer og mere. Disse materialer kan have forskellige egenskaber og kræve specifik behandling og bortskaffelse.
  3. Genanvendelsespotentiale: Byggeaffald indeholder mange materialer, der kan genanvendes eller genbruges. For eksempel kan beton genbruges som fyldmateriale eller knust til at producere genbrugsbeton. Træ kan omdannes til træflis eller bruges til fremstilling af møbler eller byggematerialer. Metal kan smeltes om og bruges til nye produkter. Genanvendelse af byggeaffald bidrager til reduktion af ressourceforbrug og affaldsmængder.
  4. Potentielle farer: Byggeaffald kan indeholde potentielt farlige materialer som asbest, blyholdig maling, kviksølvholdige lamper eller farlige kemikalier. Disse materialer kræver særlig håndtering og bortskaffelse for at sikre arbejdstagernes og miljøets sikkerhed. Lovgivningen og reguleringen for håndtering af farligt byggeaffald varierer fra land til land.
  5. Håndtering og sortering: Effektiv håndtering af byggeaffald kræver sortering af forskellige materialer og korrekt bortskaffelse. Materialer skal adskilles, og genanvendelige fraktioner skal håndteres separat for at optimere genanvendelse og reducere affald til deponering.

Byggeaffald er en betydelig del af den samlede affaldsmængde og har potentialet til at påvirke miljøet negativt, hvis det ikke håndteres korrekt. Derfor er det vigtigt at have effektive affaldshåndteringsstrategier og -politikker på plads for at sikre bæredygtig håndtering, genanvendelse og korrekt bortskaffelse af byggeaffald.


VHGB – Videncenter skifter navn og retter fokus mod cirkulær økonomi




For at tilpasse sig det øgede fokus på cirkulær økonomi i byggebranchen skifter Videncenter for Håndtering og Genanvendelse (VHGB) navn

Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald (VHGB) skifter navn pr. 16. januar 2019 til Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB). Det skyldes et øget fokus både i samfundet generelt og i byggebranchen på cirkulær økonomi - dvs. en økonomi, hvor produkter kan genanvendes igen og igen, og hvor affald ikke længere blot er affald, men anses for en ressource. 

Centerleder Anke Oberender siger: "Videncentret har siden sin etablering i 2016 været en velfungerende platform, hvor byggebranche og kommuner kan søge viden om, hvordan de håndterer og genanvender byggeaffald. Siden da er der kommet styrket fokus på cirkulær økonomi, både politisk og i erhvervslivet, og regeringen har lanceret sin strategi på dette område. Det er baggrunden for, at Videncentret nu skifter navn til Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet." 

Med i regeringens strategi

I regeringens strategi er byggebranchen i centrum for flere initiativer, bl.a. om reguleringsmæssige barrierer og udbredelse af selektiv nedrivning, dvs. nedrivning, hvor man sikrer, at materialerne i bygningen sorteres korrekt og så vidt muligt genanvendes på ny efter nedrivningen. 

"Ved at ændre navn og styrke vores fokus på cirkulær økonomi kan vi i højere grad spille en central rolle i det væsentlige paradigmeskift, som byggebranchen står overfor. Vores fokusområde er fortsat at sikre bedre håndtering og genanvendelse af byggeaffald - men ved at vi udvider begrebet til cirkulær økonomi, kan vi bedre komme i dialog med hele byggeriets værdikæde fx også producenter og arkitekter, og ikke kun entreprenører, rådgivende ingeniører, bygherrer og kommuner, som vi primært henvendte os til førhen." siger centerleder for VCØB Anke Oberender. 

Videncentret blev etableret på initiativ af Dansk Byggeri i 2016 og er finansieret med tilskud fra Grundejernes Investeringsfond og Realdania og indtil 30. september 2018 også med tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriet. I regeringens strategi for cirkulær økonomi er der afsat i alt 1 mio. kr. til Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet i 2020/2021



Cookie-indstillinger